1 miljard olifanten aan plastic

Het gewicht van 80 miljoen walvissen, 822.000 Eiffeltorens of 1 miljard olifanten: zó zwaar is de berg plastic afval die mensen de afgelopen 70 jaar hebben gemaakt. Nog geen 10 procent hiervan werd gerecycled. Het meeste is allemaal op de afvalberg terecht gekomen.  Dat hebben Amerikaanse onderzoekers dit jaar berekend.

Plastic wordt het vaakst gebruikt als verpakking voor bijvoorbeeld eten of drinken. De helft van al het plastic gebruiken we na vier jaar of al eerder niet meer.  Als plastic in zee waait kan dat heel gevaarlijk zijn voor het zeeleven. Vissen eten stukjes plastic en zo komt het in het hele eco-systeem terecht. Je kan nu nergens op de wereld meer een gebied zonder plastic vinden, zelfs niet in de oceanen.

Omdat de meeste plastics niet afbreken zal onze afvalberg nog wel honderden of zelfs duizenden jaar blijven bestaan. Tijd om na te denken over hoe we plastic gebruiken. Veel wegwerp-plastic hebben we lang niet altijd nodig!  Als we niets doen, zal er in 2050 een nog grotere berg van plastic “olifanten” zijn, waarschuwen de onderzoekers.

Lees hier meer.