Ik ben een ZEESTER

Ik heb vijf armen, loop met zuignapjes en woon gewoon in jullie Noordzee, rara wat ben ik? Ik ben een zeester! Als je mij ziet liggen op het strand ben ik vaak aangespoeld door een harde wind. Ik woon namelijk graag in het water opzoek naar eten. Mijn mond zit aan de onderkant naast al mijn vele zuignapvoetjes waarmee ik over de zeebodem of rotsen loop.

Ik eet heerlijke hapjes zoals mossels en andere schelpdieren, maar ik denk dat jullie het een beetje onsmakelijk vinden hoe ik eet… Ik gooi namelijk mijn maag uit mijn lichaam om te eten! Eerst zorg ik dat ik bij mij prooi kan en er geen schelp meer in de weg zit. Daarvoor gebruik ik mijn vijf armen met sterke zuignapjes, daarmee kan ik heel hard trekken en zelfs mosselen openen! Dan gooi ik mijn maag om mijn eten heen en verteer ik de prooi buiten mijn lichaam. Als ik genoeg gegeten heb, neem ik mijn maag weer terug en loop ik verder. Ja, een beetje gek vind ik dit zelf ook wel. Sommige wetenschappers zeggen ook wel dat ik mijn maag weg kan doen en een nieuwe kan aangroeien als ik iets verkeerds heb gegeten, net als een slang dat kan. Zelf heb ik dat nog niet mee gemaakt.

Ik heb geen brein en ook geen bloed maar kan wel tot 10 jaar oud worden! Ik heb wel zenuwen door mijn armen lopen die bepalen wat ik doe en waar ik naartoe ga. Soms gebeurt het wel eens dat iemand te hard aan mijn arm trekt, dan scheurt die eraf. Dit is natuurlijk niet fijn maar gelukkig heb ik de superkracht om dan weer een nieuwe arm aan te groeien, hoe cool is dat?!