Ik ben een Hengelaarsvis

Hey jij! Ja, jij daar! Ik zie jou wel, maar jij ziet mij niet. Of heb je me al gevonden? Ik ben Harry de Harige Hengelaarsvis en ik kom voor in de Lembeh Strait. En ja, ik weet het, ik ben niet moeders mooiste. Een beetje lomp, met een gekke mond en wratten over mijn hele lijf. Maar handig is mijn uiterlijk wel!
Ik ben namelijk een kampioen in camouflage. Ik pas mij aan, aan de kleuren van de koralen, rotsen en de sponzen om mij heen. Dat is erg slim, want zo hoef ik niet echt te jagen. Omdat ik niet opval, komt mijn prooi dicht in de buurt. En ik heb nog een slim trucje. Net boven mijn lip hangt een hengeltje. Het lijkt net of daar een wormpje, een garnaaltje of kreeftje aan hangt. Daarmee vis ik naar vis! Een onoplettend hapje hengel ik zo naar binnen. En dat doe ik razendsnel. Binnen zes milliseconden (zes duizendsten van een seconde) zuig ik mijn prooi naar binnen. Daarmee ben ik de snelste eter op de wereld! En omdat ik dus bijna onzichtbaar tussen de sponzen en de rotsen zwem, word ik zelf ook niet snel opgegeten!

 

In het Engels noemen ze mij de “kikkervis”. Dit komt door mijn vinnen, die lijken een beetje op kikkerpoten. Ik zwem niet zo goed, maar met die pootjes kan ik wel over de rotsen wandelen. Mensen hebben mij zelfs zien galloperen!

Ik kom over de hele wereld voor. In allerlei kleuren. Als je mij tijdens het duiken tegenkomt, denk je dat je mij zou herkennen?