Ik ben een bidsprinkhaankreeft

Door de een word ik geprezen om mijn prachtige kleuren, door de ander word ik vermeden als een gevaarlijk beest. Ik ben de bidsprinkhaankreeft: de bokser van de oceaan! Ik ben misschien dan wel kleurig en wordt maar 18cm groot, maar schattig ben ik zeker niet! Met mijn knuppelvormige aanhangsels kan ik stoten geven van meer dan 80 kilometer per uur! Dit is de snelste stoot van alle dieren ter wereld, vergelijkbaar met dat van een kogel die uit een pistool wordt geschoten en 50 keer zo snel als dat jij met je ogen kan knipperen. Deze klap gaat zó snel dat er een bubbel ontstaat. Wanneer deze knapt komt er een verschrikkelijk grote hoeveelheid energie vrij als licht en warmte: wel meer dan 4.7 duizend graden Celsius. Dat is bijna net zo heet als de zon! Ik gebruik deze stoten niet alleen om schelpen open te breken zodat ik de inhoud kan oppeuzelen, maar bijvoorbeeld ook om het glas van het aquarium te breken…! Of de lens van je fotocamera of misschien zelfs wel je duikbril.

Ik geeft niet alleen de hardste stoten van alle dieren, ik heb ook nog eens de meest complexe ogen van allemaal. Mijn ogen hebben 16 verschillende kleurreceptoren waarmee ik verschillende kleuren kan zien. Mensen hebben maar drie van deze receptoren en ik kan daarom ook wel 10 keer zoveel kleur zien, waaronder ultraviolet.

Bidsprinkhaankreeften bestaan al ruim 500 miljoen jaar en we komen voor in de Indische en Grote Oceaan. Je kunt ons vinden in kieren en gaten tussen rotsen en koralen, waar we ons het grootste deel van de dag verstoppen. We komen alleen naar buiten om te zoeken naar prooi of om te verhuizen naar een nieuwe plek.

Tekst Sien Boschma – Foto´s Dos Winkel