Ik ben een clownvis

Jullie kennen natuurlijk allemaal Nemo, het anemoon- of clownvisje dat de hoofdrol speelt in de film Finding Nemo. Ik ben zelf een anemoonvisje, maar ik ben niet Nemo. Onze familie bestaat namelijk uit wel 28 verschillende soorten!

op deze foto zie je de “echte” Nemo.

 

Eigenlijk zijn we een kleine, maar heel bijzondere soort baars. Wij zijn rifbaarzen en we leven samen met een zeeanemoon. Dat samenleven heet symbiose. Symbiose kan allerlei soorten samenleven betreffen. Bijvoorbeeld een vlo die op een kat leeft is ook een vorm van symbiose, alleen die vorm noemen we dan parasitisme, omdat de vlo een parasiet van de kat is. Een orchidee die alleen maar in een boom leeft en nergens anders kan leven, leeft ook in symbiose met die boom. Snap je nu wat het woord “symbiose” betekent?

 

We leven vooral in tropische zeeën, zoals de Rode Zee, de Indische en de Stille Oceaan. In het Caraïbisch gebied komen we niet voor.

Onze kleuren variëren en zijn afhankelijk van de soort: oranje, oranjerood, bordeauxrood en zelfs geel of zwart. De meeste soorten hebben witte balken of strepen op hun lichaam. Hierdoor worden ze soms ook wel clownvis genoemd. Onze levensduur varieert van 3 tot 6 jaar en we zijn meestal niet groter dan vijftien cm.

 

De zeeanemonen waarmee we samenleven, zijn erg giftig voor de meeste dieren die in de zee leven. Toch leven alle soorten van onze familie tussen de stekende tentakels van de zeeanemonen. Het voordeel is daarbij duidelijk: hier zijn we beschermd tegen roofvissen. De meeste soorten zitten maar in één soort anemoon. Er zijn echter soorten, zoals de Clarks anemoonvis die op zeker tien verschillende soorten anemonen leeft – je ziet de Clarks anemoonvis op de onderste foto.

Wij leven altijd in een groep. Binnen een groep is er steeds maar één vrouwtje en ze paart alleen met het grootste mannetje uit de groep. Wanneer het vrouwtje doodgaat, ondergaat het grootste mannetje een geslachtsverandering en wordt hij het nieuwe vrouwtje in de groep. Bijzonder hè!

 

Eitjes van de anemoonvis

 

 

Bij ons zijn de vrouwtjes groter dan mannetjes. We kunnen tussen de zes en tien jaar oud worden. We komen voor in de tropische wateren

van Azië en Australië en je vindt ons vooral in ondiep water, maximaal 15 meter diep. We eten vooral plankton en algen. Wanneer het

vrouwtje eitjes heeft, maakt het mannetje een plekje vrij van zand of van een dood stuk koraal, heel dicht bij de anemoon. Het vrouwtje legt 100 à 1000 eitjes per keer, na 6 à 8 dagen komen de eitjes uit. Het larvenstadium duurt 8 à 12 dagen, daarna keren de visjes terug naar de bodem en zoeken een anemoon om te bewonen. Helaas zijn wij erg populair geworden door Finding Nemo, waardoor heel veel stoute mensen ons zijn gaan vangen en aan aquariumwinkels zijn gaan verkopen.