ik ben een koraalklimmer

Hey daar! Ik ben een koraalklimmer, een vissensoort die hoort bij de baarsachtigen. Ik leef tussen het koraal op de bodem van de tropische, ondiepe wateren. Ik vind het heel fijn om urenlang op mijn plek te blijven en te wachten tot er een prooi langs zwemt. Meestal zoek ik dan een mooi, hoog plekje op waar ik goed kan zien wanneer er een visje voorbijkomt. Garnalen en kleine vissen eet ik het liefste. Misschien heb je het al gezien aan mijn naam, maar ik doe aan klimmen in plaats van zwemmen. Ik ben best wel klein, niet groter dan 7 tot 15 centimeter. Maar er zijn ook soorten die wel 60 centimeter worden, zoals bijvoorbeeld de reuzenkoraalklimmer.

Ik heb een grote kop en een langwerpig lichaam. Aan de uiteinden van de vinnen op mijn rug zitten stekeltjes. Het lijkt net alsof ik een hanenkam heb! Ik heb geen zwemblaas, dat betekent dat ik niet door het open water kan zwemmen. Ik kan alleen korte afstanden afleggen van koraal naar koraal. Maar zelfs als ik dat doe moet ik soms even een rustpauze nemen. Mijn grote borstvinnen gebruik ik om mij vast te houden aan stenen of takken. We kunnen allerlei verschillende kleuren hebben. Sommige van mijn soortgenoten zijn rood, anderen oranje of geel. Door mijn mooie kleuren, ben ik een populaire vis in aquariums. Gelukkig zijn wij over het algemeen te klein om als voedsel gevist te worden, dus daar hoeven we niet bang voor te zijn, maar de aquariumhandel is wel een bedreiging voor ons. Als een jager van de aquariumindustrie ons vindt, dan worden we onderwater bespoten met een verdovend middel en zo zijn we gemakkelijk te vangen. Daarom zijn we toch met steeds minder dieren op het koraalrif te vinden.

 

Ik leef in kleine groepen, in een haremstructuur. Dit betekent dat er één mannelijke vis is en meerdere vrouwelijke vissen, of andersom. Wij, koraalklimmers paren vaak in de avondschemering. Het paren gaat op een bijzondere manier. De eieren en zaadcellen worden namelijk in het water losgelaten. De bevruchting vindt dus buiten ons lichaam plaats! Dat betekent dat de vader en moeder onze jongen niet zullen verzorgen als ze geboren worden. Ze moeten het helemaal alleen doen. Er is nog iets aparts aan ons. Veel wetenschappers gaan er namelijk vanuit dat sommigen van ons van geslacht kunnen veranderen. Omdat er geen verschillen tussen de geslachten te zien zijn, denken ze dat we geboren worden als vrouwtjes. De grootste en sterkste dieren kunnen zich in mannetjes veranderen terwijl de anderen vrouwtjes blijven.

 

 

 

Tekst Annika Verdam

Foto´s Dos Winkel