Ik ben een krokodilvis

Vind je niet dat mijn platte kop heel erg op een krokodil lijkt? Ik ben natuurlijk geen krokodil, maar een echte vis. Daarom noemen ze mij een krokodilvis, maar dat had je waarschijnlijk al geraden! Wij zijn familie van de schorpioenvissen (zie november 2019). Ze zeggen dat ik net zoveel geduld heb als een reiger, want ik kan heel lang en stil wachten op mijn prooi. Ik bedek me dan een beetje met zand, of ik verstop me onder een stuk koraal. Door mijn kleuren ben ik goed gecamoufleerd, je ziet me dan bijna niet en zo lijk ik op mijn omgeving. Het liefst eet ik kleine visjes (maximaal 20 cm), of schaaldieren zoals garnalen, krabben en kreeftjes.

Wij krokodilvissen hebben twee rugvinnen en stekels op ons hoofd. En wij kunnen wel 80 cm tot een meter lang worden.

Ik ben veel liever dan de rest van mijn familie Ik zal je nooit pijn doen zoals mijn neef de schorpioenvis! En ik ben al helemaal niet zo gemeen als een echte krokodil!

Ik zie wel eens duikers vlak naast mij, maar toch zien ze mij niet, omdat ik bijna onzichtbaar ben!  Ik woon in de Rode Zee, maar een gedeelte van mijn familie  is door het Suezkanaal gezwommen en woont nu in de Middellandse zee. Wij worden  de “gewone krokodilvis”  genoemd, maar in het Latijn  heet ik  sjieker  namelijk Papilloculiceps longiceps. Probeer dat maar eens uit te spreken ? Moeilijk hè. Andere soorten  krokodilvissen, verre familie dus,  zitten in andere zeeën over de hele wereld.

 

tekst: Bertie Winkel Foto’s: Dos Winkel