Ik ben een naaktslak

Wij naaktslakken worden ook wel de edelstenen van het koraalrif genoemd. Iedere duiker zoekt altijd naar ons omdat wij schitterende kleuren hebben. Wij zijn eigenlijk schelpdieren, maar dan zonder schelp, dus zonder huisje, net als de naaktslak in je tuin of in het bos. Door felle kleuren aan te nemen, geven we roofvissen het idee dat we giftig zijn en worden we met rust gelaten. Onderwater betekent een felle kleur meestal dat het dier giftig is en dus niet eetbaar. Lang niet alle naaktslakken zijn echt giftig, maar de meeste soorten hebben wel felle kleuren. Slim hè!

Ik ben een tijgernaaktslak en ik ben een echt roofdier. Op deze foto zie je mij een koraalpoliep eten. Zie je mijn paarse tongetje?

Wij grazen over de bodem en over dood koraal om algjes te eten. Sommige naaktslakken zijn echte rovers en eten koraalpoliepjes, zoals je op de foto hieronder kunt zien, waar een tijgernaaktslak bezig is de poliepen uit dit mooie oranje pijpkoraal te eten.

Wij kunnen zowel mannetje als vrouwtje zijn. Dus de ene keer maken we onze partner zwanger en de volgende keer worden wij zelf zwanger! Gek hè! We leggen eitjes in de vorm van een roos.

Op onze kop zitten twee tentakels die met een mooi woord rinoforen worden genoemd. Daarmee kunnen wij geurtjes opvangen. De rinoforen hebben vaak een wormachtige vorm. Bij gevaar kunnen we ze terugtrekken. Aan de achterzijde hebben we een soort huidplooien. Dat zijn onze kieuwen waarmee we kunnen ademhalen.

Zie je ook mijn paarse tongetje? Ik ben ook een roofdier en hier zie je mij een ander diertje, een zakpijpje, opeten.

Hier leg ik eitjes en maak daar een mooi kunstwerkje van in de vorm van een roos.

Zie op al deze foto´s van mij en mijn vriendjes de rinoforen en onze kieuwen?

 

 

Foto’s Dos Winkel