Ik ben een Napoleonvis

Ik heet Napoleonvis. Gekke naam hè! Napoleon was een Franse keizer die leefde in de 19e eeuw. Hij had een gekke hoed op (kijk maar naar de foto) en ooit heeft iemand bedacht dat die malle bult op mijn kop aan die hoed doet denken, vandaar mijn naam.

Keizer Napoleon Bonaparte

Ik kom voor in warme zeeën en dan met name in de Rode Zee en de Indische en de Stille (Grote) Oceaan. Ik zwem het liefst in ondiep water bij koraalriffen. Ik behoor tot de familie van de lipvissen. Vind je ook niet dat ik mooie dikke lippen heb? Wist je dat ik wel 2 meter lang kan worden en dan bijna 200 kilo weeg.

Helaas wordt ons voortbestaan erg bedreigd, ook al zijn we officieel een beschermde vissoort. Vooral de Chinezen vangen ons – en met name onze kinderen die nog klein zijn – door ons onder water met een heel erg giftige stof, cyanide, te verdoven en dan uit het water te halen om naar restaurants te brengen. Daar komen we in piepkleine aquariums te zitten waar we niet kunnen zwemmen en ons zelfs niet kunnen keren. Als een klant ons wil opeten, worden we uit het aquarium gehaald en met kokend water overgoten. We leven dan nog steeds, maar dan wordt het nog erger: we worden opengesneden zodat je ons hart ziet kloppen. Daarna worden onze lippen afgesneden en gaan we langzaam dood van de helse pijn en het bloedverlies. Wat kunnen mensen toch wreed zijn hè!

Duikers vinden we erg leuk. Omdat we zo nieuwsgierig zijn, komen we dicht bij de duikers en die vinden dat ook heel erg leuk.

 

Deze mooie bult op mijn hoofd ontstaat pas als ik bijna volwassen ben en dat duurt wel een jaar of drie tot vier.

Zie je hoe dicht duikers bij mij kunnen komen?

 

 

Foto´s Maikel Wagemans