Ik ben een nautilus

Ik ben familie van de inktvissen. Wij bestaan uit een hele grote familie met heel veel verschillende soorten die vaak totaal niet op elkaar lijken.

Ik leef op grote diepte, maar kom op bepaalde plaatsen in de zee ´s nachts naar het ondiepe water om eten te zoeken. Heb ik geen prachtig huis?

Inktvissen behoren tot de weekdieren en zijn daarom nauw verwant aan de schelpen. Veel soorten inktvissen hebben nog altijd een soort schelp: Ik heb als nautilus de mooiste schelp. Bij mij zit die aan de buitenkant en mijn lichaam zit in mijn schelp. Een deel komt naar buiten als ik zwem. Ik kan mij voortbewegen door de druk in de verschillende kamers in mijn schelp steeds aan te passen.

Eigenlijk ben ik een levend fossiel. Fossielen zijn versteende planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Vroeger bestonden er nog veel meer soorten nautilussen, die je nu alleen nog als fossiel kunt vinden. Dat zijn de zogenaamde ammonieten.

ammoniet

Een fossiele nautilus, ammoniet genoemd. De ammoniet is doorgezaagd, waardoor je goed de kamers aan de binnenkant ziet. Deze ammoniet is ongeveer 100 miljoen jaar oud!

Andere soorten inktvissen hebben een inwendige schelp. Op het strand kun je vaak de langgerekte witte schelpen van de zeekat of sepia vinden. De octopus is ook een inktvis en bij hem bestaat de schelp nog maar uit een paar kleine stukjes binnen in het lichaam. Weer andere soorten hebben helemaal geen schelp meer. Inktvissen zijn ongeveer 500 miljoen jaar geleden ontstaan. De eerste soorten waren vaak klein (2 cm), maar er waren ook soorten waarvan de schelp een doorsnee van 3,5 meter had.

Inktvissen heten zo omdat zij een bijna zwarte kleurstof maken die zij naar een roofdier kunnen spuiten die daardoor even niets meer kan zien en waardoor de inktvis dan kan ontsnappen. Wij inktvissen zijn heel intelligente dieren.

De meeste inktvissen zijn goed in camouflage en kunnen razendsnel van kleur veranderen en de kleur van de omgeving aannemen.

 

Ik behoor tot de allerkleinste inktvissen. Ik ben een kortstaart inktvisje en wordt maar 2 cm groot. Hier zie je mij terwijl ik mij in het zand aan het ingraven ben.

En ik ben ook een inktvis, een sepia. Ik word ook wel zeekat genoemd. Mijn inwendige schelp kun je vaak op het strand vinden.

Zo ziet mijn inwendige schelp er uit. Je hebt vast wel eens zo´n “schelp” op het strand gevonden.

 

Foto’s Dos Winkel