Ik ben een octopus

Beter dan een kameleon

Drie maal raden wie de grootmeester in vermomming is. Een kameleon zal je zeggen. Oké, die is ook goed. Maar ik als octopus kan mijn huid veranderen van glad naar bobbels of pukkels of ribbels en weer terug sneller dan dat jij een jas aan kan trekken. Ik kan ook nog razendsnel van kleur veranderen als ik op wil gaan in mijn omgeving. Verstop ik mij in een zandbodem dan krijg ik een zandkorrelige huid en verkleur ik in een zandbruine kleur. Op het koraal vermom ik me als donkerbruine koraalpoliepen.

Zoiets als wanneer jij op straat fietst, groen en rood kleurt als je voorbij de boom in de tuin van je buren fietst waar een rode auto voor geparkeerd staat, blauw en geel kleurt als je 50 meter verderop bij de slagboom de trein voorbij ziet razen over het spoor en grijs als je over de stoep fietst. Dit doe ik veel sneller dan dat een kameleon van kleur kan verschieten.

Kijk maar eens op youtube.

 

Mode-ontwerper

Eigenlijk maak ik betere mode-ontwerpen dan Dior of Chanel. Ik draag ze met flair want met mijn lange tentakels beweeg ik als een mannequin. Ik vermom mij omdat ik geen schild of schelp heb om me in te verbergen en om onopvallend mijn prooi te pakken. Maar ik zou een goed figuur slaan op de catwalk. Als ik stil slaap ben ik roerloos en wit van kleur. In mijn actieve slaap verander ik constant van kleur en ook van huidoppervlak. Misschien omdat ik dan droom. Zoiets als praten in je slaap?

 

Toneelspeler

Behalve camouflage zijn sommige van mijn familieleden ook goed in imiteren. Zo imiteren ze een giftig zeedier om roofdieren af te schrikken of een verliefde krab om een krab te lokken en op te eten.

Zelf denkende armen

Mijn acht tentakels denken ook nog eens ieder voor zich. Want waar jij je hersenen vooral in je hoofd hebt zitten, zitten ze bij mij ook in mijn tentakels. Een tentakel kan dus zelfstandig een lekker hapje ontdekken terwijl ik met mijn hoofd ergens anders bezig ben. Ik ben net zo intelligent als een hond en kan een puzzel oplossen. Oke, geen sudoku, maar daag me maar uit.

Hans Kloktopus

Alsof dit niet al te gek is, ik heb ook nog eens drie harten, geen longen en doordat ik geen botten heb, kan ik als een echte Hans Klok mij in allerlei bochten en kieren wringen en buigen en ontsnappen uit de kleinste ruimtes door de smalste gaten. In gevangenschap weten we dan ook makkelijk te ontsnappen als je daar niet aan gedacht heb. Maar ik voel me natuurlijk veel gelukkiger als ik in vrijheid leef.

Tekst Anja Dijkstra, Sea First vrijwilliger

 

Bron:

Animalstoday.nl

Scientias.nl

NOS Jeugdjournaal

Youtube

Volkskrant