ik ben een orca

Hallo, ik ben een orca. En mijn verhaal is zowel mooi als eigenlijk een beetje verdrietig.

Maar eerst het mooie verhaal. Ik ben het grootste lid van de dolfijnenfamilie. Hoewel ik zo groot ben (tot 5 meter lang en 5000 kilo zwaar), ben ik speels en sociaal. Ik leef mijn hele leven samen in een kudde van orca’s en als kind heet ik kalf. Net als bij olifanten leiden vrouwtjes de kudde. Als ik een oma in de kudde heb, is mijn overlevingskans groter. Omdat de oma orca mij heel veel leert bij het opgroeien.

Elke kudde heeft zijn eigen spreektaal. Daaraan kan een orca zijn eigen kudde herkennen en terugvinden. Een kudde heeft zelfs zijn eigen gewoonten, net als mensen in verschillende landen.

 

Ik ben het toproofdier van de oceaan, en heet killer whale (moord walvis) in het Engels. Zelfs de witte haai ziet mij als een roofdier waarvoor je moet oppassen. Wat ik eet hangt af van de plek in de oceanen waar ik woon. Het kan zalm zijn of haring of zeeleeuwen of ander zeeleven, zelfs witte haaien dus. Het helpt daarbij dat ik in groepen jaag. Daardoor kunnen we zelfs een grote walvis aanvallen. Maar in het wild heb ik geen mensen aangevallen.

 

Mijn kleuren zijn net als bij de panda, zwart en wit. Kun je mij zonder te spieken, tekenen op papier en uit je hoofd inkleuren wat zwart is? En, is het helemaal gelukt?

 

Mijn verhaal is ook verdrietig

Vroeger werd ik als een gevaarlijke plaag gezien, die uitgeroeid moest worden. Vissers, het leger, walvisvaarders, allen hadden het voorzien op mij in de vorige eeuw en schoten pijlen en kogels op me af.

Totdat een zakenman ongeveer 60 jaar geleden ontdekte dat orca’s intelligent en vriendelijk voor mensen zijn en optredens konden verzorgen dankzij onze intelligentie en speelsheid. Shows met gevangen orca’s sloegen heel goed aan bij de mensen. We werden gevangen en verkocht aan dolfinaria over de hele wereld. We werden enorm populair door ons vriendelijke imago en de band die we met mensen lijken te hebben. Net als honden lijken we mensen te begrijpen, met ze samen te werken en een band met ze aan te kunnen gaan.

 

Weg uit het dolfinarium

Tegenwoordig is een dolfinarium niet meer populair. Mensen zijn het zielig gaan vinden dat orca’s en dolfijnen gevangen worden gehouden om elke dag kunstjes te moeten laten zien. Steeds meer landen verbieden het in gevangenschap houden van dolfijnen, waaronder de orca’s. Net als het verbod op het gebruik van wilde dieren in het circus, wil men dat orca’s en tuimelaars niet meer gevangen gehouden worden voor ons vermaak.

Gelukkig zijn er ook mensen die ons onze vrijheid terug wilden geven. Zij vragen aandacht voor onze gevangenschap en vragen om dolfinaria te sluiten.

Wil je mij ooit in het wild zien waar ik thuis hoor? Bezoek dan een Whale Heritage Site.