ik ben een orka

Hey daar! Ik ben een orka. In het Engels word ik de killer whale genoemd. Dit betekent: moordwalvis. Ze noemen ons zo omdat we in groepen op jacht gaan naar prooien. We gaan met een groep walvissen achter ons prooi aan, omsingelen het dier en vallen zo onze prooi aan. De prooi wint bijna nooit. Ik sta namelijk bovenaan de voedselpiramide en eet vis en zeevogels, maar ook grotere dieren zoals zeehonden, walvissen en haaien. Ik eet per dag zo’n vijf procent van mijn lichaamsgewicht. Dat komt neer op 400 kilo voedsel.

Ik heb dus geen vijanden. Of nou, eentje dan: de mens. Vroeger zagen vissers ons als concurrent en schoten ons dood. Ook dacht men dat orka’s gevaarlijk waren voor mensen, dat komt omdat ze ons toen nog niet goed kenden. Er is nog nooit een mens gedood door een orka in het wild. Vroeger werden we vaak levend gevangengenomen en in een dolfinarium gezet. Wij, orka’s zijn makkelijk te trainen en zijn daardoor populair in dolfinaria en attractieparken. Maar we zijn wilde dieren en zijn niet gewend aan de kleine bassins waar we inzitten. In het wild zwemmen we namelijk vele kilometers per dag. Orka’s in gevangenschap krijgen vaak een scheve rugvin omdat ze meer tijd aan de oppervlakte doorbrengen. De meeste orka’s die nu nog leven in gevangenschap zijn geboren in dolfinariums en hebben nooit gezwommen in de zee.

 

Wist je dat ik eigenlijk geeneens een echte walvis ben? Ik ben namelijk een dolfijn. En niet zomaar een dolfijn, maar de grootste dolfijn die er bestaat. We zijn dus wel familie van de walvissen. Communiceren kunnen we niet alleen met onze eigen soort, maar ook met tuimelaars! Dat zijn ook dolfijnen. Wij kunnen ons eigen geluid namelijk afstemmen op hun geluid. Zo praten we met elkaar. Groepen kunnen bij ons uit twee tot wel negentig orka’s bestaan!Het oudste vrouwtje heeft de leiding. Als er een kalfje overlijdt, neemt de moeder de baby orka soms mee om te voorkomen dat hij zinkt. Meestal duurt dit ongeveer een week en wordt hij daarna toch losgelaten. Zielig hè!

 

Ik ben heel gemakkelijk te herkennen. Van boven ben ik zwart, van onderen wit en boven mijn ogen heb ik een witte vlek. Iedere orka heeft een uniek patroon, bijzonder hè? Mijn lichaam is best wel stevig en ik heb een grote rugvin, die tot wel twee meter hoog kan zijn. Daarnaast heb ik een stompe snuit. Een orka heeft net als jij longen. Dat betekent dat ik steeds naar boven moet om adem te halen. Hierdoor slaap ik nooit helemaal. Ik rust uit door mijn twee hersenhelften om de beurt te laten slapen.

Mannetjes zijn gemiddeld 7,4 meter lang en worden ongeveer 50 jaar in het wild. Vrouwtjes zijn gemiddeld 6,2 meter lang en worden gemiddeld 80 à 90 jaar oud in het wild. Bij de geboorte zijn de kalfjes al 2,4 meter lang. Dat is misschien wel twee keer zo groot dan dat jij nu bent.

Ik kom voor in bijna alle wereldzeeën. Van de tropen tot in de koude wateren. Omdat ik dus overal voorkom, is het lastig om te weten hoeveel orka’s er zijn in de wereld. Maar er wordt geschat dat we minimaal met 50.000 zijn!

 

tekst: Annika Verdam