ik ben een recordhouder van de zee

Hoi ik ben Rob de blobvis en ik wil een quiz met je doen. Over recordhouders van de zee.

Want ik, de blobvis, heb de eer om het lelijkste dier ter wereld te worden gevonden, maar zelf denk ik dat ik best schattig ben. De addervis of hengelaarvis, die is toch veel lelijker dan ik?

Heel wat zeedieren zijn recordhouders. Lees maar verder.

 

Weet jij wat het grootste dier op deze planeet is?

De blauwe vinvis. Ze kunnen wel 30 meter lang worden en 170.000 tot 200.000 kilo zwaar. Dat is ongeveer 25 olifanten. Gelukkig eet deze walvis vooral plankton. Zijn slokdarm is ook niet groot genoeg om je in te slikken hoor. Maar het is het grootste dier ooit. Die moet dus blijven leven.

Het echt grootste organisme van zee is een plant: namelijk een heel zeegrasveld van 4500 jaar oud dat uit maar 1 plant zou bestaan.

 

Wat is de grootste vis?

De blauwe vinvis is een walvis en dus een zoogdier. De grootste vis ter wereld is de walvishaai. Dit is officieel een vis, geen walvis en ook geen haai.

En weet jij wie het hardste kan zingen?

Ook de blauwe vinvis. Tot wel 180 decibel. Dat is luider dan vuurwerk of een vliegtuigmotor. Onder water kun je het kilometers verderop horen. Met het zingen lokt de mannetjes blauwe vinvis vrouwtjes aan. Maar, die moet geen hoofdpijn hebben lijkt me.

 

Maar het luidruchtigste beestje onder water is een pistoolgarnaal. Doe maar niet je handen omhoog, doe je handen maar voor je oren. Want de pistoolgarnaal kan een knal maken van 200 decibel. Ter vergelijking: een straaljager haalt maar 130 decibel.

Wat is het giftigste zeedier?

De kegelslak. Het gif van deze zeeslak kan wel 700 mensen doden zeggen ze. De zeewesp of kubuskwal is ook geen grapje. Niet de kwal die je wel eens op het strand in Nederland ziet, maar een Australische soort. Geen pretje als deze steken. Dat doet serieus zeer. Gelukkig bestaat er voor veel gif een tegengif voor mensen die de pech hebben er mee in aanraking te komen. Bovendien steken veel dieren alleen als ze in gevaar zijn en je ze lastigvalt of er per ongeluk op gaat staan. In de Noordzee hebben we ook een giftige vis, de pieterman.

 

En het snelste zeedier?

Dat is de zwarte marlijn. Er is aan de hand van het afrollen van een vislijn waar deze marlijn aan vast zat, een snelheid gemeten van maar liefst 129 km/u. Dat is sneller dan een jachtluipaard.

Naast de marlijn is ook de zeilvis geen slome met een snelheid van 109 km/u.

Welk zeezoogdier wordt het oudst?

Ze denken dat het de Groenlandse walvis is, die het daarmee ook van alle landdieren wint. Men schat dat die wel 200 jaar oud kan worden. Hun geheim? Ze wonen rond de Noordpool en zijn langzame zwemmers, geen stresskippen dus. They take it easy met een snelheid van 3 km/u per uur. Dat halen de meeste rollators makkelijk. Misschien een tip voor de zwarte marlijn om het toch wat rustiger aan te doen als die ook zo oud wil worden. Nadeel is dat de Groenlandse walvis hierdoor ook makkelijk te vangen is. Er is daarom ook veel te veel op gejaagd en het smeltende ijs bedreigt deze ouwe baas ook.

 

Welk zeedier wordt het oudst?

Geloof me, Spongebob is een zeedier en kan meer dan 1000 jaar oud worden. En lees hier welk zeedier het eeuwige leven lijkt te hebben: https://dierpedia.nl/bijzonder/dit-zijn-de-oudste-dieren-ter-wereld/

 

Welk zeedier kan het diepst duiken?

Het diepst duikende zeezoogdier is de spitssnuitdolfijn van Cuvier. Ze kunnen tot 3000 meter diep duiken. En dat terwijl ze net als mensen, boven water moeten ademhalen. Jij zou vast heel rood aanlopen na een duik tot zo diep. En als zoogdier kan deze dolfijn ook nog het langst onder water blijven.

 

Langste zeereis

Een vrouwelijke lederschildpad, wiens reis werd waargenomen door onderzoekers reisde op zoek naar voedselrijke plaatsen 20.500 km van haar broedplaats voor de kust van Indonesië naar de kust van Amerika. Een walvishaai zwom iets meer dan 20.000 kilometer van de oceaan bij Midden-Amerika naar de zee bij Micronesië.

Dit zijn recordhouders, maar eerlijk gezegd is elk dier en elke vis of plant in zee uniek, mooi en heeft bijzondere eigenschappen. Heb jij een lievelingsdier van de zee? Laat het ons weten en schrijf er iets over. Wie weet kom jij dan een keer met jouw lievelingsdier in het Dier van de maand. En ik heb een tip: de blobvis is erg leuk…