Ik ben een roodlip vleermuisvis

Hey daar! Ik ben de Roodlip Vleermuisvis! Deze naam heb ik te danken aan het feit dat de vorm van mijn lichaam lijkt op die van een vleermuis, en omdat ik felrode lippen heb. Ik zwem helemaal niet zo goed als andere vissen in de zee. In plaats van te zwemmen, gebruik ik daarom mijn borst- en buikvinnen om te lopen over de zeebodem. Deze vinnen zijn door de evolutie (betekent: in de loop van duizenden jaren) zo veranderd, dat ze eruitzien als pootjes! Gek hè, een vis met poten?

Ik kom voor in de Stille Oceaan rondom de Galapagos Eilanden en bij de kust van Peru. Ik kan leven tot op een diepte van ruim 70 meter. Mede omdat ik zo diep leef, heb ik geen natuurlijke vijanden. Wel zouden de stijgende zeetemperaturen en koraalverbleking in de toekomst een gevaar kunnen zijn omdat mijn leefgebied zal veranderen en er waarschijnlijk minder voedsel beschikbaar zal zijn.

Wij, vleermuisvissen kunnen tussen de twintig en veertig centimeter lang worden. Ik sta dus bekend om mijn bijzondere vorm en mijn heldere rode lippen. Mijn lichaam heeft een driehoekige vorm en is bedekt met schubben. Verder heb ik een grote kop en ben ik bruingekleurd. Het bovenste gedeelte van mijn lichaam is donker, en het onderste deel licht. Hierdoor kan ik me goed camoufleren op de zeebodem. Dit betekent dat mijn prooien het verschil tussen de zeebodem en mijn lichaam niet goed kunnen zien. Hierdoor kan ik makkelijker mijn eten vangen! Ik hoef dus eigenlijk niet zo heel veel te doen! Ik blijf zitten en wacht tot de beestjes dichtbij komen. Ik eet graag kleine vissen, weekdieren en schaaldieren zoals garnalen en krabben. Om prooien te lokken, heb ik nog iets bijzonders! Omdat ik een erg kort, samengeperst lichaam heb, zit mijn rugvin niet op mijn rug maar op mijn voorhoofd. Deze is bedekt met kleine haren. Het is een soort hengel of een hoorn. Ik kan hem intrekken, maar ook naar buiten laten staan. Op het puntje van deze hoorn zit een esca. Dit is een heel speciaal lichaamsdeel dat een bepaalde vloeistof afgeeft. Prooien komen hierop af!

Heb je mijn lippen trouwens al gezien? Nee hoor, ik heb geen lippenstift opgedaan. Ik heb deze prachtige rode lippen helemaal van nature! Door mijn lippen kan ik soortgenoten goed herkennen. Vaak zijn mijn lippen echter gewoon roze, maar als ik indruk wil maken op mannetjes of vrouwtjes, bijvoorbeeld omdat ik wil paren of vechten, dan kunnen ze knalrood worden.

De oprichter en voorzitter van Sea First, Dos Winkel, had een ontmoeting met deze vis tijdens opnames voor één van de TV-documentaires die over zijn werk gemaakt zijn. Kijk maar eens op https://dos-bertie-winkel.com/tv-documentaires/ Eye on Caribbean – op ongeveer 17 minuten.

Tekst: Annika Verdam