Ik ben een tapijthaai

Hier lig ik heerlijk te wachten tot er iets lekkers voorbijkomt. Ik heb een hekel aan zwemmen overdag. `s Nachts ben ik wat actiever.

Hoi daar! Ik ben de gevlekte bakerhaai, maar word ook wel tapijthaai genoemd. Het grootste deel van de tijd lig ik lekker op de bodem van de zee, vandaar mijn naam. Ook heb ik allerlei sierlijke kringen en vlekken op mijn lichaam. Net als een mooi tapijt dus! Ik heb best wel een plat lichaam waardoor ik mij goed kan camoufleren. Mijn lichaam is olijfgroen van kleur en ik kan heel groot worden! Maar de meeste tapijthaaien zijn ongeveer 125 centimeter. Ik heb twee rugvinnen en mijn smalle bek zit in tegenstelling tot veel andere haaien, voor mijn ogen. Door mijn kleur en vlekken ben ik moeilijk te zien en dus goed gecamoufleerd.  Onder mijn kin heb ik zelfs allerlei aanhangsels (de mensen noemen die cirri) waardoor mijn camouflage nog beter wordt. De vissen die langs zwemmen herkennen mij dus niet als een roofdier!

Ik leef vooral in de Indische Oceaan in ondiep water tot maximaal 106 meter. Hoewel dat diep klinkt, zijn er haaien die nog veel dieper zwemmen. Beenvissen en inktvissen zijn mijn lievelingsmaaltjes. Toch ben ik niet zo actief met het jagen naar prooien. Meestal wacht ik tot ze voorbijzwemmen en dan overval ik ze! Soms hoeft dat geeneens, omdat ik zo onopvallend ben, zwemmen kreeftachtigen en vissen vaak gewoon langs mijn mond en hoef ik maar een hele kleine beweging te maken om ze te vangen en op te eten.. Daar heb ik dus geluk mee! Als ik dan wel jaag, doe ik dat meestal in de nacht. Dan ben ik namelijk lekker actief!

Hier zie je me meer van voren. Zie je de cirri onder mijn kin en zie je ook hoe klein mijn ogen eigenlijk zijn?

Nu kun je mijn cirri heel duidelijk zien.

Ik ben normaal gesproken ongevaarlijk voor mensen, maar ik kan soms wel boos worden en gaan bijten als er iemand op me gaat staan of als mensen te dichtbij komen. Er zijn een aantal meldingen gedaan waarin mensen gebeten werden door tapijthaaien maar er is nog nooit iemand overleden.

Mijn ogen zijn echt heel klein voor zo´n groot dier als ik.

We worden geboren zonder ei, maar in de buik van de moederhaai zit er aan het begin van de ontwikkeling nog wel een schil om ons heen. Deze gaat naar mate we groter worden weg en dan worden we als babyhaaien geboren! Dat is trouwens niet bij alle tapijthaaien zo. Sommige haaien leggen namelijk wel eieren! Een vrouwtjeshaai heeft meestal zo’n 6 tot 8 jongen. Ze zijn ongeveer 18 centimeter groot bij de geboorte. Wel kan dat per haai verschillen, want er zijn veel verschillende soorten tapijthaaien! Wist je bijvoorbeeld dat walvishaaien, zebrahaaien en verpleegsterhaaien ook bakerhaaien (tapijthaaien) zijn?

Tekst: Annika Verdam

Foto’s: Dos Winkel