Ik ben een tuimelaar

Ik ben een tuimelaar en ben heel trots om een echte dolfijn te zijn. Wij zijn net zoals andere walvisachtigen zoogdieren. Wij hebben in tegenstellingen tot vissen, longen en moeten dus af toe aan de oppervlakte komen om adem te halen.

Wisten jullie dat wij intelligente dieren zijn? En dat we enorme sprongen kunnen maken! Veel van jullie hebben mij vast in het dolfinarium gezien? Wij vinden het vreselijk om in kleine ruimtes te zijn, dus in gevangenschap (dolfinarium) te leven en kunstjes te moeten doen voor een dood visje als beloning. We leven heel graag in open zee waar we kunnen jagen, diep kunnen duiken en met onze familie samen zijn. Jullie kunnen ons helpen door niet meer naar een dolfinarium te gaan.

Er zijn al veel dolfinaria gesloten, maar nu moeten Nederland en België ook zo gauw mogelijk sluiten. Wij kunnen dan mooi naar een opvangplaats in zee (dat heet een sanctuary), waar we langzaam weer aan de vrijheid kunnen wennen. We zullen opnieuw moeten leren ons eigen eten te vangen.

Omdat we zo´n leuk gezicht hebben en het lijkt alsof we altijd lachen, denke de mensen dat we altijd blij zijn. Maar zelfs in een dolfinarium verandert ons gezicht niet, ook al zijn we helemaal niet blij, maar erg bedroefd.

In het wild zijn wij bijna in alle wateren van de wereld te vinden, behalve rondom de polen (Noord- en Zuidpool), want daar is het te koud. Wij waren vroeger ook veel te vinden in de Noordzee van Nederland en België, maar sinds ruim 60 jaar worden wij bijna niet meer gezien. Als jullie weer goed zorgen voor jullie zeeën zorgen komen wij waarschijnlijk weer terug!

In 2004 was er een sensationele waarneming toen twee groepen, waarvan een waarschijnlijk bestond uit ruim honderd tuimelaars, werden gespot langs de Noord-Hollandse kust en in het Marsdiep bij Texel. In juli 2019 is er ook weer een groep gespot langs de kust.


Als ik volwassen ben kan ik wel vier meter lang worden en een gewicht van wel vijfhonderd kilo bereiken. Mijn broertje zal waarschijnlijk zelfs nog iets groter worden dan ik. Ik reis samen met mijn familie in een groep, meestal zo’n 15 tuimelaars, en jagen samen op allerlei soorten vissen zoals haring en makreel maar soms ook kleine octopussen en andere weekdieren.

Wisten jullie dat wij vrij slechte ogen hebben? Daarom maken wij gebruik van echolocatie: door middel van hoge tonen die wij uitzenden kunnen we de plaats van onze prooi bepalen. Hoe cool is dat?!

Hopelijk zien wij jullie volgende keer in het wild en misschien in de wateren van de Belgische of Nederlandse kust??

 

wil je nog meer weten over dolfijnen kijk dan nog even hier: https://seafirstkids.nl/info-hoek/dolfijnen/

of kijk dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=tU9-ymz-MBg&t=4s

 

Tekst Sien Boschma en Dos Winkel

Foto´s in het dolfinarium: Dos Winkel