ik ben een walrus

Als ik zeg Noordpool, aan welk dier denk je dan? Juist, vast en zeker komt de ijsbeer dan het eerst in je op. Kun je nog 4 soorten noemen die op het ijs of in het water van de Noordpool wonen?

 

Heb je al aan de walrus gedacht? Dat ben ik dus, een walrus. Een grote lobbes met bromsnor. Ik woon ook op de Noordpool.

Ik ben te vinden op stranden, rotsen of op het poolijs, maar voor het grootste deel in het koude water. Hoewel mijn omvang en gewicht flink zijn, beweeg ik sierlijk door het water hoor. Dan ben ik onder andere op zoek naar allerlei zeedieren om te eten. Die vind ik met mijn snorharen in de bodem en met mijn slagtanden kan ik vastzittend eten loswrikken.

Die dikke huid en mijn vet heb ik nodig om warm te blijven, mijn slagtanden gebruik ik soms om uit het water te komen, of om mij vast te haken op het ijs en dan uit te rusten. Enne, ik bescherm mijzelf en de kinderen ermee tegen roofdieren. De mannetjes gebruiken de slagtanden en hun gewicht ook bij het vechten om een vrouwtje in de paartijd.

Toch zijn wij walrussen sociaal hoor (behalve die vechtende mannetjes dan). Mama en papa walrus leven in gescheiden kuddes. Als ik met mijn vrienden lig te zonnebaden, lijkt het wel Scheveningen op een warme dag: met honderden of duizenden tegelijk in groepen, dicht op elkaar. Dit is ook lekker veilig bij gevaar.

Door mijn omvang en gewicht (zo zwaar als een auto) en die lange slagtanden heb ik maar twee natuurlijke vijanden: orka’s en ijsberen. Maar die eten liever wat anders dan ik. Snap ik.

Mijn belangrijkste vijand was lange tijd de mens. De mens jaagde tot ongeveer 200 jaar geleden op mijn voorouders voor de huid, het vet en de slagtanden. Daardoor stierven we bijna uit. Nu is die jacht verboden. Behalve voor de inheemse bevolking.

Een bijzonder ding is nog dat als ik zwanger ben, de tijd dat kindje walrus in de buik zit, verlengd kan worden totdat er een goede periode met voldoende voedsel aanbreekt. Wat zijn we toch handig, enne…sierlijk he? Ik blijf zo’n drie jaar bij mijn moeder, die mij, net als jullie mensen, maar wat graag knuffelt.

Het Wereld Natuur Fonds vraagt jou om te helpen bij onderzoek naar waar walrussen leven en met hoeveel. Ze vragen je te helpen bij het opsporen van walrussen. Hoe leuk is dat? Door walrussen te identificeren op satellietfoto’s, zet je je in als walrus detective. Je helpt dan dus echt bij het onderzoek om meer te leren over walrussen en waar ze precies leven op de Noordpool zodat we ze beter kunnen beschermen.

Vanuit je huis, zonder dat je hoeft af te reizen naar de Noordpool.

Het onderzoek naar het leefgebied van de walrus wordt gedaan met satellietfoto’s omdat hiermee de walrussen niet verstoord worden. Maar de Noordpool is groot en daardoor zijn er duizenden satellietfoto’s. Daarom vragen ze jouw hulp om deze foto’s na te kijken op de aanwezigheid van walrussen. Ga naar: Gezocht: walrus-detectives (wwf.nl).

 

tekst Anja Dijkstra

foto’s Dos Winkel