Ik ben een zeekomkommer

Wij zeekomkommers zijn ongewervelde dieren. Dat betekent dat we geen wervelkolom hebben, zoals vissen, zoogdieren, vogels en reptielen. We behoren tot de familie van de stekelhuidigen, net zoals zee-egels, zeesterren en slangsterren. Onze familie is heel groot en bestaat uit vele soorten. Sommige van onze soorten hebben prachtige kleuren. Meestal hebben we een langwerpig lichaam, maar sommige soorten hebben een sliertige of een bolle lichaamsvorm.

Heb ik geen prachtige kleuren?

Wij zijn net als andere stekelhuidigen echte zeedieren en kunn niet in zoetwater of op het land overleven. De meeste van onze soorten leven op de zeebodem, waar we ons kruipend voortbewegen. Ook zijn er enkele soorten die zich kunnen ingraven en sommige soorten zijn zelfs goede zwemmers.

Wist je dat er wel 1.700 verschillende soorten zeekomkommers beschreven zijn, waarvan er maar twee een enkele keer langs de kust van België en Nederland worden gevonden.

Wij eten plankton en andere kleine zwevende deeltjes die we uit het water filteren. Daarvoor gebruiken we onze tentakels die bij onze mond zitten. In de foto´s hieronder kun je mooi zien hoe die tentakels er uit zien. Als een van onze tentakels genoeg voedsel heeft gevangen, dan brengen we die tentakel naar onze mond. Sommige soorten eten vooral kleine diertjes, terwijl andere soorten vooral algjes eten die op de zeebodem groeien.

Wij hebben best wel veel vijanden. De mens is de grootste vijand, want vooral de Chinezen vangen ons en dan worden we gedroogd en daarna opgegeten of als medicijn gebruikt. Zo zijn al heel veel soorten uitgestorven. En als de mens ons niet opeet, dan zijn er wel roofvissen en zeeschildpadden die dat doen. Sommige zeekomkommers kunnen een bepaald deel van hun darmen uitstoten ter verdediging. Deze draadachtige structuren zijn plakkerig en smaken erg smerig.

Hier zie je wat we doen als we aangevallen worden. Dan kunnen we deze viessmakende draden uit ons achterste laten komen.

Hier kun je mooi onze tentakels zien. Hiermee vangen we ons eten.

 

Hier zie je hoe ik een van mijn tentakels die genoeg eten gevangen heeft, in mijn mond steek.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit doe ik normaal nooit…! Ik klauter tegen een waaierkoraal op in de hoop daar wat algjes te vinden.

 

Ik behoor tot de allerzeldzaamste zeekomkommers. Ik leef bij het eiland Komodo – je weet wel, de plaats waar de grootste varanen van de wereld leven, de Komodovaranen.