Ik ben lederkoraal

Hallo daar, ik ben een lederkoraal.

Ik mag er dan wel uitzien als een plant, maar in werkelijkheid ben ik toch echt een dier, net als al het koraal in de zee! Koralen bestaan uit zeedieren, ook wel poliepen genoemd en leven in groepen bij elkaar. Zo’n groep noemen we een kolonie. Ik kan van vorm veranderen door mijn lichaam te vullen met water, als een spons! Daarnaast kan ik mijn lichaam weer leeg laten lopen en mijn tentakels in- of uittrekken.

Wij, lederkoralen zijn er in allerlei tinten geel. We zijn er trouwens ook in veel maten en vormen, dus het kan soms moeilijk zijn om ons te herkennen. Net als andere zachte koralen, zit ik vastgegroeid aan gesteenten. Maar toch kan ik goed en vrij bewegen. Wist je dat mijn lichaam een soort slijm produceert? Dit gebruik ik om algen die ik niet nodig heb of andere stoffen die mij irriteren, af te stoten. Heel handig!

Net als een octopus of kwal heb ik tentakels. Over het algemeen heb ik per poliep, acht tentakels. Deze gebruik ik om mijn lievelingseten pekelkreeftjes en plankton te verzamelen! Misschien herken je die laatste wel van Spongebob. Plankton zijn hele kleine diertjes en plantjes die zwevend in het water leven. Als ze zich willen verplaatsen zijn ze afhankelijk van de stroming van de zee. Hoewel ik pekelkreeftjes en plankton erg lekker vind, haal ik de meeste voeding ergens anders vandaan. Alle soorten koraal in de zee leven samen met micro-algen. Ze hebben elkaar nodig om te overleven! Deze samenwerking noemen we symbiose. De micro-algen leven in het weefsel van koraal. Zij produceren voedingsstoffen en suikers die ze delen met de koraalcellen. Het koraal krijgt zijn eten dus ook van deze algen. Maar het koraal geeft er ook iets voor terug. Het breekt een zure stof genaamd ammonium af, dit is weer belangrijk voedsel voor de algen! Ook zorgt het koraal voor beschutting.

Ik kom voor in gematigde en tropische zeeën en word gevonden bij ondiepe watervlakten zoals koraalriffen en lagunes maar ook op diepten van dertig meter of dieper. Anders dan andere koraalsoorten blijkt het aantal lederkoralen de afgelopen jaren stabiel te zijn. Dit betekent dat het niet of nauwelijks is veranderd. Veel koraalsoorten sterven uit door de opwarming en vervuiling van de zee, maar dit is gelukkig (nog) niet het geval bij lederkoralen. Daar ben ik heel blij om!

 

Tekst Annika Verdam

Foto´s Dos Winkel