Dolfijnen zijn geweldige dieren. Bijna iedereen houdt van ze. Ze zijn mooi en slim, zien er heel vriendelijk uit en bewegen sierlijk. Maar wat weten we nou echt van deze dieren? Waar leven ze en wat eten dolfijnen? Hoe communiceren ze met elkaar?
Dus hier willen we je kennis laten maken met dolfijnen. we willen laten zien hoe bijzonder deze dieren zijn en hopen dat je ons wilt helpen om hen te beschermen.

OVER DOLFIJNEN

Dolfijnen zijn natuurlijk geen vissen maar zoogdieren, waarschijnlijk wist je dit al. Ze zijn familie van walvissen. Allebei baren ze levende jongen in plaats van uit eieren zoals vissen doen. En zogen ze ze.

Dolfijnen zijn erg slimme dieren en ze leven, net als jij en ik, met hun familie samen. Jonge mannetjesdolfijnen blijven ongeveer tot hun zesde bij hun moeder. Meestal trekken ze daarna verder met andere jonge mannetjes. Vrouwtjesdolfijnen blijven hun hele leven bij hun moeder.

Dolfijnen eten vis, krab, kreeft en garnalen. Ze zijn ook dol op inktvis. Ze eten ongeveer 8 kilo per dag.

Dolfijnen kunnen onder water niet ademen. Daarvoor moeten ze steeds naar de oppervlakte zwemmen. Ademhalen doen ze via een gat bovenop hun hoofd; het blaasgat. Ze kunnen wel 20 minuten hun adem inhouden als ze onderwater zijn.

SONAR

Dolfijnen vinden hun eten op een heel bijzondere manier. Met sonar.
De dolfijnen maken klikgeluiden onder water. Die geluiden worden weerkaatst tegen een rots, een schip of een school vissen. De weerkaatsing vangen ze weer op en daardoor weten ze precies wat er onder water is, zonder dat ze dit zien met hun ogen. Je kunt het een beetje vergelijken met schreeuwen in een tunnel of put; je stem wordt weerkaatst tegen de muur en komt dan bij je terug…echo!

Dolfijnen kunnen goed zien, ook onder water maar als de zee troebel is, gebruiken dolfijnen sonar ook om nergens tegenaan te botsen. Vissersnetten kunnen ze met hun sonar niet ‘zien’. Daar hebben ze hun ogen voor nodig. Maar zelfs met hun ogen zijn netten meestal niet goed te zien. Het gebeurt regelmatig dat dolfijnen daarin verstrikt raken en dan verdrinken.

SOORTEN DOLFIJNEN

Weet je dat er wel 36 soorten dolfijnen zijn? Heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van de Vaquita? Kijk eens bij Dier van de Maand MEI (?) Misschien heb je op vakantie wel eens een gestreepte-, een gewone dolfijn of een tuimelaar gespot?
Welke dolfijnen leven in de Noordzee? De bruinvis is de meest voorkomende dolfijn in de Noordzee en de Oosterschelde. In de Noordzee komen ook witsnuitdolfijnen voor maar veel minder dan vroeger.

De orka is de grootste dolfijnensoort. Op zoek naar voedsel zwemmen er regelmatig groepen orka’s in de Noordzee. In 2010 strandde een jonge orka in de Waddenzee. Die werd opgevangen door het dolfinarium in Harderwijk en werd Morgan genoemd. Je hebt Morgan vast wel een televisie gezien.

Tuimelaars zijn nieuwsgierige dolfijnen. Het zijn intelligente en speelse dieren. In het dolfinarium is het meestal deze dierensoorten die je kunstjes ziet vertonen. Ook Flipper – de held uit een oude tv-serie –  was een tuimelaar.

FLIPPER

De dolfijn Flipper was de hoofdrolspeler in een tv-serie meer dan 30 jaar geleden.
Ric O’Barry was de dolfijnentrainer voor de Flipperserie. Flipper werd in werkelijkheid gespeeld door 6 verschillende vrouwtjesdolfijnen. Omdat dolfijnen erg op elkaar lijken, merkte niemand dat.

Kathy, een van de Flipper-dolfijnen leefde na afloop van de serie helemaal alleen in Seaquarium, een groot dolfinarium in Amerika. Op een dag werd Ric gebeld omdat het niet goed ging met Kathy. Ze at al een tijdje niet meer en dreef aan de oppervlakte. Ric ging meteen naar Kathy toe. Toen hij haar zag, schrok hij: haar rug en hoofd waren door de zon verbrand omdat er geen schaduw was in haar bassin. Zoals de meeste dolfijnen in gevangenschap, dobberde zij meestal aan de oppervlakte in plaats van onder water. Ric sprong in het water, Kathy keek hem aan, zwom direct in zijn armen en blies toen haar laatste adem uit. Vanaf dat moment wist Ric dat hij de rest van zijn leven voor de vrijheid van dolfijnen moest vechten.
Hier een artikel over Flipper en Ric O’Barry.

ORKA MORGAN

Wereldwijd worden er meer dan 40 orka’s in gevangenschap gehouden. Een daarvan ken je misschien wel. Dat is Morgan. Morgan werd in 2010 verzwakt en hongerig in de Waddenzee gevonden. Het Dolfinarium mocht haar van de Nederlandse regering opvangen om aan te sterken en daarna weer vrij te laten.

Het dolfinarium dacht daar anders over. Ze zeiden dat Morgan een beter leven zou hebben in gevangenschap en besloten Morgan nooit mer vrij te laten. Maar volgens de wet en afspraken met andere Europese landen mag Morgan nietig gevangenschap gehouden worden.
Dierenbeschermingsorganisaties zijn daarom naar de rechter gestapt, om Morgan met behulp van orka-deskundigen en een goed plan terug bij haar familie in zee te krijgen.
Wil je meer weten over Morgan, ga naar www.dolfijneninzee.nl

GEVAREN VOOR DOLFIJNEN

Dolfijnen hebben het tegenwoordig niet makkelijk. De mens vangt veel te veel vis uit de zee, waardoor er op sommige plaatsen nog maar weinig voedsel is voor dolfijnen en andere zeedieren.

Vissers kunnen niet zien welke dieren in hun netten terechtkomen. Dolfijnen en zelfs walvissen kunnen erin verstrikt raken en overleven dat meestal niet.

Nog erger zijn de netten en lijnen die los in zee drijven omdat vissers ze verloren zijn of hebben achtergelaten. Die netten worden ook wel ‘muren des doods’ genoemd, omdat ze nooit opgeruimd worden en heel veel dieren erin verstrikt raken. Per dag sterven er zo’n 1.000 walvisachtigen in vissersnetten.

Net als dolfijnen gebruiken ook schepen van de marine sonar. Die sonar us veel harder dan die van dolfijnen. Dolfijnen raken ervan in de war, verstoord en stranden soms op de kust als ze proberen voor die harde sonargolven te vluchten. De sonar van schepen kan ook inwendige bloedingen veroorzaken, soms zo ernstig dat dolfijnen eraan doodgaan.

Er is steeds meer herrie onder water waar zeedieren, en ook dolfijnen last van hebben. Drukke scheepvaartroutes zijn voor dolfijnen en walvissen muren van lawaai.

Plastic tasjes. Sigarettenfilters, ballonnen, petflessen en touwtjes zijn voorbeelden van de rommel die in zee ronddrijft. Dolfijnen, maar ook andere zeedieren, kunnen dit afval voor voedsel aanzien, opeten en daaraan dood gaan. Een plastic zak in het water lijkt bijvoorbeeld op een kwal. En als een plastic zak op het blaasgat van een dolfijn terechtkomt kan hij geen adem meer afhalen en stikt hij. Ook in de vissen die de dolfijnen eten zit steeds meer plastic, zo krijgen zij het ook binnen.
Zeedieren kunnen ook erg ziek worden door vervuiling die je niet ziet zoals stoffen die door fabrieken in zee worden geloosd.
Gelukkig worden mensen zich er steeds beter van bewust dat een schone zee belangrijk is, voor de dieren, maar ook voor de toekomst van de mens.

Op de website www.dolfijneninzee.nl lees je wat jij kunt doen om dolfijnen te beschermen.

Wil je zien wie de dolfijnen helpen in de Noordzee, check dan de website van SOS dolfijn.
Hier vind je ook mega veel info over dolfijnen.

DOLFIJNEN IN DOLFINARIA

Hoe komen ze daar en waarom zitten ze er?

Alle dolfijnen die nu in dolfinaria worden gehouden zijn ooit uit de zee gevangen of zijn jongen van in het wild gevangen dolfijnen. In sommige landen worden nog steeds dolfijnen voor dolfinaria uit zee gehaald, bijvoorbeeld in Taji in Japan. Er is een documentaire van gemaakt die de gruwelijke manier waarop ze dat doen, laten zien. Die documentaire heet The Cove.

Dolfinaria fokken ook dolfijnen. Voortplanting in gevangenschap gebeurt meestal niet op een natuurlijke manier: de dierenarts van de dolfinaria ( dus niet de dolfijnen zelf) zorgen ervoor dat de dolfijnenvrouwtjes kunstmatig zwanger worden.

Dolfijnen zijn en blijven wilde dieren, ook als ze in gevangenschap zijn geboren. In gevangenschap kunnen ze zich niet natuurlijk gedragen. In een dolfinarium kun je dus ook niet leren hoe dolfijnen in het wild leven. De show die je daar ziet heeft niets metnatuurlijk gedrag te maken. Je kunt veel beter naar een natuurfilms kijken. Of, als je de gelegenheid hebt, dolfijnen in het wild gaan spotten.