GEZONDHEID

Wist je dat je in je lichaam heel wat gifstoffen kan krijgen, zoals zware metalen en brandvertragers? Bijna al deze “dioxines” zoals dat heet krijg je binnen via je eten. De dioxines zitten vooral in voedsel dat van dieren afkomstig is en binnen die groep vooral in vis. Het lastige is dat deze gifstoffen heel lang blijven zitten in een dier. Ze blijven giftig wanneer een ander dier of mens dit dier opeet. Als dat dier ook weer dat ook weer dioxines in zich heeft, wordt de hoeveelheid steeds groter, totdat jij het op je bord krijgt. Roofvissen, zoals tonijn, zwaardvis en haai, hebben daarom veel meer gifstoffen in hun lijf dan kleine visjes onderaan de voedselketen.

Er zijn Europese regels die aangeven hoeveel dioxines een mens binnen mag krijgen voordat het ongezond is, en je er bijvoorbeeld kanker van kunt krijgen. Daarin staat dat vis, en vooral vette wilde vis, veel giftige dioxine bevat: twintig keer meer dan vlees en melk, en tien keer meer dan eieren.

Toch wordt vaak gezegd dat het eten van vette vis belangrijk is omdat er ook gezonde voedingsstoffen inzitten. Dat zijn de omega-3 vetzuren, die goed voor onze hersenen zijn. Deze maken de vissen alleen niet zelf, maar krijgen zij binnen met hun voedsel en tijdens het ademhalen met hun kieuwen. Het Omega-3 zit in planktonalgen. Er worden op dit moment al heel veel algensoorten gekweekt om Omega3-pilletjes te maken. Waarom zou je dan nog vis eten? Je kan beter die algen zelf eten, bijvoorbeeld als een lekkere zeewiersalade. In dit hoofdstuk lees je alles over zeewier. Overigens vind je ook veel Omega-3 in ander plantaardig voedsel, zoals walnoten en lijnzaadolie.