OVERBEVISSING

Wist je dat 80% van alle vis overbevist is volgens de VN? Dat betekent dat er van veel vissoorten zoveel vis wordt gevangen, dat deze soorten uit kunnen sterven als we niet oppassen. Als vissen gevangen worden voordat ze guppies krijgen, zal de groep niet meer aangroeien. In de Noordzee worden de meeste vissen al gevangen wanneer ze vijf jaar zijn, terwijl sommige soorten van nature wel 25 tot 50 jaar oud kunnen worden. Van kabeljauw, tonijn, zwaardvis en sommige haaien zijn er nu al 90% minder. Waar er vroeger 10 vissen waren daar is er nu dus nog maar ééntje.

fotocredit WWF en Sassi

Dit komt doordat er teveel boten met té goede vistechnieken op teveel vis jagen. Dit begon honderd jaar gelden al. Wanneer er aan de kust geen vis meer te vinden was, gingen vissers verderop vissen. Toen ook daar minder vis te vinden was, begonnen de vissers steeds dieper op zoek te gaan naar vis. Ze hebben nu sonar en satellietsystemen ontwikkeld om hele scholen vis op te sporen. Vissen en andere zeedieren kunnen zich zo niet langer verstoppen voor de vissersboten. Hierdoor krijgen we nog meer overbevissing, met grote bijvangsten en bedreigde ecosystemen.

BIJVANGST

Elk jaar wordt er ongeveer 120 miljard kilo vis uit de zee gehaald. Ongeveer 40% (vier op de tien) hiervan is bijvangst en gaat gewond of dood weer overboord. Als we zo verder blijven vissen, zou er in 2050 wel eens geen eetbare vis meer kunnen zijn. In plaats van vissen zullen er dan vooral kwallen en algen in de zee zitten. Kleine vissers in arme landen gaan dan op zoek naar ander eten en op dieren jagen in de bossen, die vaak ook bedreigd zijn. Download hier het boekje TONIJNVRIJ (10 redenen waarom je geen tonijn zou moeten eten), misschien ook interessant voor je ouders.