Wist je dat onze planeet heel erg blauw is als je ze vanuit de ruimte bekijkt? Dat komt omdat driekwart van de aardbol uit bedekt is met oceanen!
De oceanen doen heel voor ons. Ze maken tussen de 50% en 70% van onze zuurstof en nemen ongeveer 50% van de CO₂ op die wij wereldwijd uitstoten.
De oceanen zijn onze blauwe longen! Maar omdat wij zo van plastic houden kent onze blauwe wereld nu maar liefst vijf “plastic soepen”. Dat zijn enorme gebieden in de oceaan waar heel veel plastic bij elkaar drijft. Er is zelfs een plastic “eiland” in de Stille Oceaan dat minstens zo groot is als West-Europa.
Al dat plastic in het water is voor veel zeebewoners levensgevaarlijk.
Veel vogels, schildpadden, kreeftachtigen en zeehonden raken verstrikt in de plastic ring van een sixpack, een plastic zak of een koord. Veel stormvogels in onze Noordzee overleven het niet als ze een stuk plastic opeten dat hun keel en maag afsluit. Ook kunnen dieren verzwakken als ze hele kleine stukjes binnenkrijgen, omdat ze met een maag vol plastic geen honger meer hebben en te weinig eten. Bijna alle zeevogels die aanspoelen hebben plastic in hun buik.
Plastic vergaat niet, maar valt door het zonlicht en de golven uit elkaar in piepkleine deeltjes.
Aan die deeltjes blijven gifstoffen makkelijk kleven. Het lijkt op plankton, het voedsel van veel vissen, schaal- en schelpdieren en andere zeedieren, maar het is heel ongezond voor ze! En ook voor ons, want als wij die vissen eten krijgen we ook al die troep binnen.
Onderzoekers schatten dat er elk jaar 8 miljoen ton plastic in de oceanen terecht komt, waarvan 20.000 ton in onze Noordzee. Het grootste deel hiervan is zwerfvuil dat van het land en het strand komt. We kunnen deze plastic soep niet op één dag opruimen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat er geen zwerfvuil meer in zee terecht komt. Kijk eens naar deze ANIMATIE, dan kun je zien hoe het gebeurt en dus ook, hoe je het kunt verhelpen!