VISVANGST en DIERENLEED

Wist je dat vissen, net als mensen, honden, kippen en koeien, ook hersenen en een heel goed ontwikkeld zenuwstelsel hebben? Vissen zijn gewervelde dieren en kunnen daarom net als wij pijn en angst voelen.
Toch worden vissen op verschrikkelijk dieronvriendelijke manieren gevangen in zee, in netten of aan haken waaraan ze gewond raken. Daarna worden ze hard op het dek van een vissersboot en op ijs gegooid, waar het uren duurt voor ze sterven van de kou of stikken door zuurstofgebrek.

Als de Afrikaanse meerval bijvoorbeeld onderkoelt raakt geeft hem dat enorm veel stress. Dat weten we omdat zijn hartslag daarbij zo omhoog gaat (tussen de 294 en 311 slagen per minuut) en hij nog bijna 5 minuten lang spierkrampen kan vertonen. Volgens wetenschappers hebben vissen tussen de 55 en 250 minuten nodig om bewusteloos te raken.
Je kunt je voorstellen dat de vissen enorm veel pijn lijden als ze in die tijd kou lijden, stikken en rond gesmeten worden.

Als we het hebben over dieren op het land, vindt iedereen het normaal dat die geen pijn hoeven te doen voordat we ze opeten. Kippen en koeien worden binnen een paar seconden gedood voordat ze geslacht worden. Waarom vinden we het dan wel normaal dat we vissen zo lang laten lijden? We zouden vissen vlak nadat ze gevangen zijn ook een electrisch schokje kunnen geven om ze te verdoven, bijvoorbeeld.
Of, nog beter, helemaal geen vis meer vangen. Dan hoeven we ze ook niet te martelen!

HAAIENVINNENSOEP

Wist je dat er elke seconde 3 haaien worden gedood voor hun vlees, hun huid of voor een portie haaienvinnensoep? Dat zijn per jaar 73 miljoen haaien, schatten onderzoekers. Je kunt je voorstellen dat sommige haaiensoorten hierdoor snel uitsterven. Er zijn bijna 500 verschillende soorten haaien, en 1 op de 3 van deze soorten is inmiddels bedreigd.

Haaien en andere roofdieren zijn erg belangrijk voor het leven in de oceaan. Z eten oude en zieke dieren als eerste op en zo overleven de sterktste en gezondste dieren. Ook eten ze dieren die koraalriffen stuk maken en ruimen ze aas op zodat er geen parasieten in het water komen die die andere dieren ziek maken. Haaien groeien langzaam en krijgen pas laat jongen. Daarom kunnen ze snel uitsterven als we teveel haaien vangen.

In Azië wordt haaienvinnensoep als een luxe maaltijd gezien. Vaak worden de levende haaien opgevist, hun rugvin afgesneden en gooien ze de haai gewond weer terug. Op de bodem van de zee, duurt het een dag en een nacht voor een haai, om te sterven aan zijn verwondingen. Restaurants verdienen er veel geld mee, een kommetje haaienvinnensoep kost daar al snel 70-100 euro. En het smaakt niet eens lekker! Bovendien zitten er helemaal geen voedingstoffen in. Eet dus nooit haaienvinnensoep, je hebt er niks aan en doet een haai heel veel pijn!