WIST JE DAT – VISSEN…

 • kunnen verdrinken in water. Net als alle levende dieren heeft ook een vis zuurstof nodig, wanneer er niet genoeg zuurstof in het water is, zal een vis stikken. Ze zouden ook stikken als ze zouden proberen te kauwen, omdat dit de waterstroom langs hun kieuwen tegenhoudt.
 • kleuren kunnen zien en kleuren gebruiken om zichzelf te camoufleren of zichzelf en hun territorium te verdedigen. De meeste vissen kunnen heel goed zien en de meesten kunnen je zeker naar hun zien staren in een aquarium.
 • er niet meer schubben bij krijgen als ze groeien maar dat de schubben in grootte toenemen als de vis dat doet. Op deze manier, vormen zich ‘groeiringen’ op de schubben die de leeftijd van de vis onthullen. Net als bij een boomstam…
 • die dunne vinnen hebben en een gespleten staart, snel kunnen bewegen en grote afstanden in zee kunnen afleggen. Vissen die tussen de riffen of rotsen leven of op de bodem van de oceaan, hebben brede zijvinnen en een grote staart.
 • hebben de ‘kiel’ aan hun bovenkant. Net zoals een schip zorgt de kiel ervoor dat de boot niet kan omslaan. Wanneer de zijvinnen niet meer werken om de vis in balans te houden, draait de vis om omdat het zwaarste deel het eerste zinkt. Dat gebeurt dus wanneer een vis dood is.
 • (de meeste vissen dan) een veelheid van geluiden kunnen produceren om met elkaar te communiceren. Ze kunnen kreunen, grommen, kwaken, donderen, sissen, fluiten, schreeuwen en huilen. Ze ratelen met hun botten en knarsen met hun tanden. Vissen hebben geen stembanden. Ze gebruiken allerlei andere delen van hun lichaam om geluid te produceren, zoals het laten trillen van spieren tegen de zwemblaas.

 • ook een soort van op slaap-lijkende periodes hebben
 • smaakpapillen over hun hele lijf hebben (de meeste vissen dan)
 • als sidderalen en sidderroggen genoeg elektriciteit kunnen produceren om een paard te doden

WIST JE DAT – ZEEPAARDJES

 • bij zeepaardjes de mannetjes de eitjes uitbroeden in een ‘baarvader’ en ze levend baren. Ze grijpen zich vast met hun staart, aan een stuk koraal, en bewegen zachtjes heen en weer totdat de kleintjes eruitkomen. Zeepaardmannetjes blijven hun hele leven bij hetzelfde vrouwtje
 • Zeepaardjes spreken enorm tot de verbeelding. Dat is dan ook de reden dat vooral in Oosterse landen, zoals China, Thailand, Korea, Indonesië, Vietnam en Japan, zeepaardjes al duizenden jaren verwerkt worden in allerlei producten die onder de noemer “traditionele geneeskunst” vallen. De Chinese traditionele geneeskunde heeft ervoor gezorgd, dat op veel plaatsten in de wereld zeepaardjes, en andere leden van dezelfde familie, zijn uitgestorven, of inmiddels tot de ernstig bedreigde diersoorten behoren. Ongeveer 30 van de 40 soorten zeepaardjes zijn met uitsterven bedreigd. Zeepaardjes worden ook in andere traditionele geneeswijzen gebruikt, zoals in de Jamu-cultuur van Indonesië, de Hanyak (Zuid-Korea), de Kanpo (Japan) en in de volksgeneeskunde van Vietnam, Maleisië en Brazilië. Moderne wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de werking van zeepaardjespoeder als medicijn. Wat blijkt: het helpt tegen …. helemaal niets! Het is dus van het grootste belang dat mensen in die landen verteld wordt dat zeepaardjespoeder nemen of pillen slikken, die gemaakt zijn van zeepaard, nergens voor dient.

WIST JE DAT – HAAIEN

 • haaien intelligent zijn en ook heel nieuwsgierig! Wanneer je een haai tegen komt, willen ze je – net als een hond dat doet – eerst even komen besnuffelen. Als je recht-op gaat staan, onderwater (ipv inzwemhouding) zien je niet als een vis en dus niet als eten…
 • haaien de enige vissen zijn die oogleden hebben.
 • haaien een soort schuurpapier-achtige huid hebben, ipv. schubben.
 • haaienvlees net zo zout is als de oceaan zelf; de meeste vissen zijn maar een klein beetje zout.

hamerhaaien in scholen van wel 500 of meer kunnen leven. Het sterkste vrouwtje zwemt in het midden. Als ze wil paren, beweegt ze haar hoofd heen en weer om de andere vrouwtjes te laten weten dat ze uit de weg moeten gaan zodat zij écht het middelpunt van alle aandacht is.

 • haaien en roggen geen zwemblazen hebben zoals beenvissen. Ze moeten blijven zwemmen, zelfs als ze slapen anders zinken ze naar de bodem van de oceaan.

De meeste vissen leggen eitjes om zich voort te planten maar sommige -zoals de grote witte haai – baren levende jonkies; pups genaamd. De eieren komen inwendig uit in een soort ‘baarmoeder’.

 • Iets anders dat witte haaien kunnen, is dat zij hun lichaamstemperatuur zelf kunnen verhogen, zodat ze ook in koude wateren kunnen jagen.