Wij zijn keizerspinguïns

Tom wil heel graag de keizerspinguïns zien en gaat op expeditie naar Snow Hill island, een de weinige plekken in Antarctica waar de reusachtige keizerspinguïns voorkomen. Tom, wist je dat als pinguïns eenmaal hun partner hebben gekozen, zij voor de rest van hun leven bij elkaar blijven? Dat ze wel een meter groot worden, en dat de keizerspinguïn de grootste pinguïnsoort ter wereld is? En dat zowel de moeder en vader voor het ei zorgen dat ze aan het broeden zijn terwijl de ander voedsel zoekt?

Alleen weet hij niet dat ze in hun voortbestaan worden bedreigd en dat dit vooral door de mens komt. Tom zijn oog valt op een familie, moeder en vader en hun prachtige baby pinguïn. Hij vraagt aan de moeder wat is je naam en de naam van je kindje? De moeder pinguïn zegt “mijn naam is Sandy en haar naam is Liana”.

Foto’s Dos en Bertie Winkel

 

Liana kijkt hem grote lieve ogen aan maar hij ziet ook dat Sandy verdrietig lijkt. Waarom ben je verdrietig vraagt Tom. Sandy zegt dat zich grote zorgen maakt over de toekomst van Liana, van haar familie en de hele keizerspinguïnkolonie. Tom snapt niet waarom want hij ziet allemaal prachtige pinguins.  Sandy zegt “Het komt door verschillende oorzaken, zoals dat er minder voedsel beschikbaar is voor ons omdat het wordt weggevist door de mens, en dat door het steeds warmer wordende klimaat het ijs smelt en dus ons leefgebied verdwijnt”. De natuur is meer en meer uit balans wat vooral sinds het begin van de industriële revolutie (die ongeveer 100 jaar geleden begon) door de mens is veroorzaakt. Hierdoor worden steeds meer soorten planten en dieren bedreigd met uitsterven. Sandy: “Lang geleden waren we met hele grote aantallen maar de laatste jaren wordt onze familie, onze kolonie, steeds kleiner en kleiner”.
Maar ze zegt er is ook hoop want er zijn steeds meer mensen die de natuur een handje willen helpen met weer gezond te worden.

Na zijn expeditie gaat Tom naar huis. Verdrietig maar ook met een hoopvol gevoel. Tom hoopt echt dat het nog niet te laat is om het te veranderen en begint thuis mensen te vertellen dat we moeten stoppen met de planeet pijn te doen en uit balans te brengen. Doen jullie ook mee? Kijk op deze website wat je kunt doen.