Ik ben een KOFFERVISJE

Ik ben een koffervisje – ik denk dat ik zo genoemd wordt omdat ik nogal hoekig van vorm ben. En net als koffers ben ik er in allerlei kleuren en maten.

Er zijn meer dan 100 soorten van ons. Koffervissen zijn familie van de kogelvissen en sommige van ons zijn ook giftig. We hebben geen schubben en wat heel bijzonder is voor vissen, we hebben geen buikvinnen. Ik kan namelijk niet zo heel goed zwemme. Maar als het moet kan ik ineens een sprintje maken en even heel snel zijn. Ook kan ik goed ineens van richting veranderen en ik kan zelfs achteruit zwemmen. Dat kunnen de meeste vissen niet!

We zijn niet zo groot, maar er is een soort die wel een halve meter lang kan worden! En we lijken een beetje op kameleonnen: we kunnen van kleur veranderen én we kunnen onze ogen apart van elkaar bewegen.

We hebben maar vier tandjes, twee boven en twee van onderen waarmee we schelpdiertjes kunnen eten. We knabbelen ook van koraal en van algen die op rotsen groeit. Soms eten we wormpjes en kleine visjes die op de bodem van de zee leven.

Wist je dat sommige van ons met uitsterven bedreigd worden? De Chinese koffervis bijvoorbeeld: hun aantal is in de laatste 40 jaar met 99% afgenomen. Deze soort is namelijk een delicatesse in Japan, China en Korea – ze eten ze allemaal op. Sommige soorten worden met uitsterven bedreigd omdat het slecht gaat met de koraalriffen waar ze leven.