Ik ben een Mandarijnpitvis

Hallo! Ik ben een blauwe mandarijnpitvis. Ik leef in het westen van de Grote Oceaan en het oosten van de Indische Oceaan, tussen Zuid-Japan en Zuid-Australië. Je moet wel goed zoeken om me te vinden, want ik ben maar 6 cm lang en zit vaak verstopt tussen stenen of dood koraal op de zandbodem. Als mannetje heb ik een puntvin op mijn rug. Ook heb ik twee lange buikvinnen waarmee ik over de zeebodem kan wandelen! Mijn kop is groen en mijn ogen zijn rood met een zwarte pupil.

Ik leef met mijn familie en vrienden in kleine groepjes tussen het koraal, vlak boven de zeebodem. Daar zoeken we naar voedsel zoals borstelwormpjes, viseitjes, slakken, vlokreeftjes en mosselkreeftjes. Ze noemen ons mandarijnpitvissen omdat we bij de pitvisfamilie horen, en omdat onze huid net zo mooi gekleurd is als de prachtige kleren die Chinese Mandarijnen (mensen die voor de staat werkten) vroeger droegen! Blauwe mandarijnpitvissen en psychedelische mandarijnpitvissen zijn de enige vissen die pigment en licht weerkaatsende cellen in de huid hebben en er daarom heel kleurig uitzien. Die kleuren zorgen dat we minder opvallen in onze omgeving. Op mijn felgekleurde huid zit ook een giftig, stinkend slijm dat erg vies smaakt voor roofdieren, zo zullen ze me niet opeten!

Wist je dat mandarijnvissen heel romantisch zijn? Als we een vrouwtje willen versieren gaan we eerst uitgebreid met ze dansen! Ik ben daar heel goed in, al zeg ik het zelf 🙂 Ik moet ook wel m’n best doen want er zijn maar weinig vrouwtjes en veel mannetjes. Wel moet ik oppassen voor de koraalduivel, die onderstussen stil op de loer ligt.
In dit filmpje kun je een stukje zien van zo’n paringdans. Dat ben ik in de disco! https://duikeninbeeld.tv/parende-mandarijn-visjes/
Maar het meest moet ik oppassen voor jullie mensen! Ieder jaar worden er 40 miljoen vissen uit hun woongebied gehaald om verkocht te worden aan mensen die ze in een aquarium stoppen. Mandarijnpitvissen zijn heel populair. Maar vang mij alsjeblieft niet: in een aquarium leef ik vaak maar kort, terwijl ik in de zee soms wel tien of twintig jaar kan worden!

Dos Winkel maakte deze bijzondere foto in de Lembeh Strait, een smalle zee”straat” in het uiterste noordoosten van het Indonesische eiland Sulawesi.