OVER SEA FIRST

Wat we doen en wat we belangrijk vinden

In november 2009 hebben we – na twee jaar proefdraaien – de Sea First Foundation (SFF) opgericht, omdat het niet goed gaat met de oceanen op aarde. Dit brengt allerlei problemen met zich mee voor dier, mens en natuur, zowel in de oceaan als op het land.

Dat doen we door de mensen te laten zien hoe mooi de onderwaterwereld is. We laten mooie foto’s zien van al het prachtige onderwaterleven. Natuurlijk vertellen we ook over de problemen waar de oceanen mee te maken hebben. Dit doen we door lezingen en gastlessen te geven, want veel mensen weten (veel) te weinig van de onderwaterwereld. Als je iets niet kent, weet je ook niet waarom je het moet beschermen. Daarom willen we iedereen die mooie wereld laten zien. De  meeste van de prachtige foto’s op deze site zijn genomen door Dos Winkel. Jullie, de kinderen, zijn de toekomst en we willen dat jullie ook nog lang kunnen genieten van onze bijzondere aarde met haar schitterende oceaan.

We vertellen je alles over deze belangrijke dingen:

 1. het belang van de zee – waarom hebben mensen gezonde zeeën nodig?
 2. visserij en kweekvis – wat zijn de gevolgen van de verschillende manieren van vissen?
 3. vervuiling op zee – hoe erg zijn de oceanen vervuild met plastic, olie en chemische stoffen?
 4. klimaatverandering en verzuring – waarom is dit ook een heel ernstig probleem voor de oceaan?
 5. welzijn van zeedieren – kan een vis ook pijn, angst en stress voelen? Echt wel!
 6. vis & gezondheid – is vis eten wel zo gezond als je moeder steeds zegt?

Op deze site vindt je meer informatie over deze onderwerpen. Er is ook van allerlei leuks te doen. Kijk eens op de Fun-pagina bijvoorbeeld. Je kunt daar je kennis testen met een leuke quiz, er zijn mooie kleurplaten en zoekplaatjes. Kijk eens rond zou ik zeggen!

We hebben jullie hulp nodig. Kijk hoe jij een verschil kan maken met heel simpele dingen. Want alle kleine beetjes helpen. Zoals je kunt lezen in het verhaal van het meisje met de zeesterren. Het maakt niet uit hoe klein of groot je bent, of je maar in je eentje bent of met een hele klas. Alle hulp is nodig!

Waarom Sea FIRST

Sea First betekent “zee eerst”. We vinden dat het beschermen van de zee en alles wat daarin leeft voor moet gaan. Zonder de zee zijn we nergens!

 • De oceanen zijn de longen van de aarde. Ongeveer 70% van de zuurstof die wij inademen – en ons in leven houdt – wordt geproduceerd door de oceanen.
 • De oceanen nemen ongeveer 50% van de wereldwijde geproduceerde CO 2 op en helpen daarmee om klimaatverandering tegen te gaan!
 • Mangrovebossen, koraalriffen, zeegrasbedden, en andere ecosystemen in het water beschermen de gebieden aan de kust tegen natuurrampen zoals tsunami’s.
 • Meer dan 1 miljard mensen halen hun voedsel uit de zee.  Bij overbevissing kunnen ze dit niet meer doen.

Wat er mis is met de zee

 • Volgens de Verenigde Naties is al 80% van alle vis weggevist. Elk jaar wordt er ongeveer 120 miljard kilo vis uit de zee gehaald. Ongeveer 45% hiervan is bijvangst en gaat zwaar gewond of, meestal dood weer overboord. Veel vissoorten worden met uitsterven bedreigd. Van veel vissoorten zoals de kabeljauw, tonijn, zwaardvis en heel wat soorten haai is nog geen 10% over.  Als we zo verder blijven vissen, zou er in 2050 wel eens helemaal geen vis meer kunnen zijn. Dan vinden we alleen nog kwallen en plankton in de zee.
 • Omdat alle veeteeltdieren op de wereld – voor het vlees – zoveel poepen en door het vele gebruik van  kunstmest vloeit er veel stikstof uit die mest naar zee. Dat zorgt voor zuurstofloze dode zones. Op dit moment zijn er al meer dan 400 gebieden in zee dood; bij elkaar is een gebied van 245.000 km².
 • Zeeën en oceanen nemen heel veel (bijna een derde) van alle uitlaatgassen en uitstoot van fabrieken op. Door te veel van deze koolstofdioxide (CO2) zijn de oceanen al 30% zuurder geworden. Dit is heel gevaarlijk voor zeedieren en vooral voor hun vruchtbaarheid. Ook de gezondheid van koralen, schelpdieren en dieren met een skelet aan de binnenkant of buitenkant is een te hoge zuurgraad levensgevaarlijk. Deze skeletten lossen hierdoor namelijk heel langzaam op.
 • Vergeleken met 50 jaar geleden, zit er nu al 40% minder plantaardig plankton in de oceanen. Het verdwijnen van het plantaardig planton, het zogenaamde fytoplankton, is voor al het dierlijk leven (dus ook van de mens) op aarde gevaarlijk, omdat het fytoplankton verreweg de meeste zuurstof maakt en zonder zuurstof kunnen we niet leven.
 • Bovendien begint de hele voedselketen in de oceanen met het fytoplankton, dat wordt gegeten door de kleinste vissen, die weer worden gegeten door grotere dieren.
 • Omdat we zo van plastic houden zijn er in onze blauwe wereld wel 5 grote plastic soepen ontstaan. Een van die soepen vormt een plastic “eiland” in de Stille Oceaan dat wel 32 keer zo groot is als Nederland. Dit plastic vergaat niet, maar breekt af in kleine stukjes (microplastics) en zo lijkt het heel erg op plankton. Vogels, sommige walvissen en veel andere planktoneters, krijgen zo heel veel plastic naar binnen. Hierdoor worden ze ziek en gaan ze dood.

Activiteiten

 • we maken lespakketten en geven interactieve lessen op lagere en middelbare scholen.
 • we geven informatie aan hogescholen, universiteiten, gemeenten, bedrijven, etc.
 • we organiseren leuke evenementen zoals wereld Oceaan Dag, Sea the Future en Oceanenweek. En we organiseren ook twee keer per jaar een grote Beach Clean Up. Kom je mee het strand opruimen?
 • we voeren campagnes en maken petities (zoals Tonijnvrije Restaurants en Europese Haaienweek)
 • we hebben een webshop waar we prachtige boeken, bidons die niet van plastic zijn en eigen gemaakte spulletjes verkopen om ons werk te kunnen blijven doen
 • we werken zoveel mogelijk samen met andere natuurbeschermingsorganisaties

WAT KUN JIJ DOEN?

Verklein je CO2-voetafdruk…

Klimaatverandering wordt erger gemaakt of minder erg door meer of minder CO2 in het milieu te brengen. Autorijden, electriciteitscentrales en de vee-industrie stoten heel veel CO2 uit. Wanneer je dus bewust met deze dingen omgaat, kun je je CO2 uitstoot kleiner maken.

Wat je bijvoorbeeld allemaal kan doen:

 • je kunt je ouders vragen om vaker de auto te laten staan en de fiets te pakken, met openbaar vervoer (bus, tram en trein) te gaan of te carpoolen
 • neem de trap in plaats van de lift (ook heel goed voor jezelf)
 • misschien kun je je ouders vragen hoe jullie huis geïsoleerd is
 • vraag eens aan je ouders of ze groene energie hebben
 • doe een extra trui aan in plaats van de verwarming hoger te zetten
 • eet meer groente, het liefst van een boer uit de buurt
 • eet minder vlees en vis of go veggie.

Denk aan je gezondheid, het milieu en dierenwelzijn wanneer je zeedieren eet

Op de hele wereld wordt vis overbevist en zijn veel soorten bijna uitgestorven.

Kies in de winkel of in een restaurant daarom voor vis uit de groene kolom van de eet-vis-wijzer van EOS. Deze wijzer laat zien welke vissoort op een meest natuurvriendelijke manier gevangen worden en welke het minst bedreigt is. Je zal merken dat in veel gevallen je favoriete vis hier juist het slechts op zal scoren.

Nog beter is natuurlijk om vis af en toe van je menu te schrappen of helemaal geen vis meer te eten! Dit zeggen ook beroemde wetenschappers zoals Daniel Pauly en David Takayoshi Suzuki. Wil je wel wat minder vis eten, maar wil je toch graag de smaak van de zee blijven proeven? Dat kan want op Veggie Deluxe, een online veggie shop, kan je de lekkerste visvervangers aankopen. In de webshop van SFF vindt je het boek GROENTE UIT DE ZEE vol met heerlijke zeerecepten zonder vis. Bovendien steun je dan meteen ook SFF want van de opbrengst van de verkoop gaat een deel naar ons en kunnen wij ons werk blijven doen. Twee vliegen in een klap dus!

Wil je meer informatie over vegetarisch of veganistisch eten? Breng dan een bezoekje aan de website van onze partnerorganisaties EVA, de Vegetariërs Bond of de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Daar vind je meer informatie en tips, maar ook heerlijke recepten.

Gebruik en verbruik zo weinig mogelijk producten van plastic

 • Plastics zijn overal om ons heen, kijk maar eens hoeveel je ziet! Plastic is een mooi materiaal, maar waar we wel een beetje (boel) anders mee om zouden moeten gaan.

Want plastic heeft zo ook zijn nadelen. Allereerst mogen we niet vergeten dat plastic gemaakt worden van olie, wat een fossiele brandstof is. Ooit zal deze grondstof uitgeput zijn. Bovendien zijn plastics (buiten bio-plastics) niet biologisch afbreekbaar. Het vergaat dus niet. Wanneer je het dus weggooit op straat of op het strand komt het in de natuur en dus in het milieu terecht. Uiteindelijk belandt het in het water en dus komt het in zee. Daar sluit het zich aan bij een van de 5 plastic soepen.

Dolfijnen en zeeschildpadden raken verstrikt in plastic zakjes, netten of andere dingen. Wanneer het plastic uiteenvalt in kleine stukjes worden deze (onbewust) opgegeten door dieren omdat het tussen het andere planton zweeft. Hier worden ze ziek van of gaan ze dood.

Koop dus zo weinig mogelijk plastic. Als je plastic hebt of koop, probeer het dan zo lang mogelijk te (her)gebruiken. Wanneer je het weggooit, doe het dan bij de recycling, in de plastic bak bij de supermarkt bijvoorbeeld.
Wanneer je in de winkel iets koopt, vraag niet om een plastic tasje maar neem er een van thuis mee, een van stof.

Wees een milieuverantwoord baasje voor je huisdieren

Heb je een huisdier? Let er dan op dat hun eten geen zeedieren bevat. Kies geen kattenvoer met tonijn of zalm. Wanneer je de kattenbak schoonmaakt, spoel de inhoud dan niet door de WC want kattenurine bevat stoffen die schadelijk zijn voor het aquatisch milieu, een mooi woord voor alles wat in het water leeft.
Als je thuis een aquarium hebt, koop dan nooit wild gevangen (zoutwater)vissen.
Zet je aquariumvissen – als je ervan af wilt – zeker niet uit in slootjes, rivieren of in zee. Deze dieren horen daar meestal niet thuis en worden dan invasieve soorten die de ‘inheemse’ soorten terugdringen. Invasief betekent dat het dier hier niet thuis hoort, maar bijvoorbeeld alleen in de tropen leeft.