Sea First op school

Onze slogan is niet voor niets ‘Educate to Protect’! Door mensen bewust te maken van de schoonheid én de problemen van de zee, hopen we dat ze actie ondernemen. Speciaal voor kinderen geven we superleuke gastlessen op scholen.

Wil je ook een gastles bij jou op school? Laat de juf of meester onderstaande opties zien en contact met ons opnemen. Wie weet, staan we binnenkort bij jou in de klas!

De zee en onze gezondheid

Dat ijsberen het moeilijk krijgen door de opwarming van de aarde weet je vast. Maar weet je dat ook pinguïns, orka’s en zelfs mensen het lastig krijgen? De zeespiegel stijgt en het zeewater warmt op. Koraalriffen hebben het moeilijk en sterven. De oceanen verzuren en ook dat heeft invloed op het leven in zee en daarmee ook op ons leven. In deze interactie les leggen we je alles uit. De antwoorden van de leerlingen bepalen daarom hoe de les verloopt.

Onderstaand animatiefilmpje geeft je alvast een sneak preview:

>> Meer informatie over deze les voor je leerkracht

Plastic soep

Door al het gebruik van plastic en hoe we daarmee omgaan, zijn er nu maar liefst maar liefst vijf “plastic soepen”. Hoe komt al dat plastic daar? Wat voor gevolgen heeft het voor het zeeleven en voor ons? Waar is het plastic dat we “kwijt” zijn?

Plastic vergaat niet, maar verweert door zonlicht en golfslag uiteen in piepkleine deeltjes, die gifstoffen aan zich binden. Die deeltjes lijken op plankton en worden gegeten door vissen, schaal- en schelpdieren en andere zeedieren en… kan zo op ons bord terecht komen.

In deze interactieve les krijg je antwoord op al je vragen en kom je te weten welke soorten plastic bestaan, hoe het gemaakt wordt en hoe je sommige soorten heel gemakkelijk kan vermijden, hergebruiken of recyclen.

>> Meer informatie over deze les voor je leerkracht

SEA THE TRUTH

Deze bekroonde film geeft een goed overzicht van het belang van de oceaan, de vele bedreigingen en bespreekt ook de oplossingen.

Na de les is er tijd voor Q&A en discussie.

VOOR DE JUF/MEESTER:

  • Lesduur: indien de film op een eerder moment op school bekeken wordt, is de lesduur 50 minuten en anders 2 x 50 minuten.
  • Vakken: Aardrijkskunde, Biologie
  • Doelgroep: Middelbaar onderwijs
  • Prijs: in principe zijn onze lessen gratis, behalve een reiskostenvergoeding.
  • Een donatie wordt echter zeer op prijs gesteld. Dit kan ook in de vorm van een educatief boekenpakket t.w.v. € 100.

Filmbespreking ‘Acid test’

De opwarming van de aarde is een gekend probleem: de zeespiegel stijgt en ook het zeewater warmt op. Maar dan is er ook nog dat andere CO2-probleem: de verzuring van de oceanen. Sinds de start van de industriële revolutie zijn de oceanen maar liefst dertig procent zuurder geworden, met heel wat gevolgen voor zijn bewoners en voor de mens.

VOOR DE JUF/MEESTER:

  • Lesduur: 50 minuten
  • Middelbaar onderwijs: vanaf 4de leerjaar
  • Prijs: in principe zijn onze lessen gratis, behalve een reiskostenvergoeding.
  • Een donatie wordt echter zeer op prijs gesteld. Dit kan ook in de vorm van een educatief boekenpakket t.w.v. € 100,-

De waarheid over haaien

Haaien zijn belangrijke roofdieren aan de top van de voedselketen in zee. Ze regelen de aantallen van de vissen in de voedselketen onder hen, door het doden van oude en zieke dieren blijven alle soorten prooi gezond. Omdat ze traag groeien en zich laat en beperkt voortplanten zijn ze extra kwetsbaar voor overbevissing.

Haaien worden bejaagd voor hun vlees, huid en levers, maar hoofdzakelijk voor hun vinnen die als delicatesse worden gegeten in Azië. Van de bijna 500 verschillende soorten haaien is inmiddels een derde bedreigd met uitsterven.

In deze interactieve les gaan we in op de verschillende aspecten die hier spelen. Na deze les weet je waarom je deze interessante dieren eerder moet koesteren dan vrezen of opeten.

>> Meer informatie over deze les voor je leerkracht