ik ben een STEENVIS

Nee ik ben echt geen steen… ik ben een levend wezen. Alhoewel ik meer lijk op een steen of een stuk rots dan op een vis. Wij zijn heel goed gecamoufleerd.Je ziet ons bijna niet op de bodem van de zee tussen echte stenen. Steenvissen zijn familie van de schorpioenvissen. En we zijn allemaal giftig! We hebben stekels op onze rug, waarmee we je kunnen prikken en een gif inspuiten. Als je in een tropische land gaat zwemmen en je loopt het water in, moet je eigenlijk altijd waterschoentjes aan.

Een steenvis zal NOOIT iemand aanvallen, maar als je mij per ongeluk aanraakt, of erger nog, op mij trapt, dan zal ik mij zich verdedigen. Als je in aanraking komt met het gif van een steenvis – of een schorpioenvis, kun je het beste snel in een heel warm bad gaan. Warmte neutraliseert het gif.

Ik wil jou niet opeten, ik ben niet zo groot. Ik eet kleine visjes en garnalen van de bodem. Als deze nietsvermodend langslopen open ik langzaam zijn mond en zuig ik de voorbijganger razendsnel naar binnen. Dat gaat sneller dan jij met je ogen kunt knipperen. Steenvissen kunnen niet erg snel zwemmen maar we kunnen wel een dag buiten water blijven leven. Wist je dat wij ook water kunnen spugen?

Ook wij worden gegeten voor de sushi… raar eigenlijk, toch?

Lees hier meer over mij.