Ik ben een Vaquita

Ik ben een vaquita, een Californische bruinvis en één van de allerkleinste walvisachtigen die er bestaan! Ik ben ongeveer 1m30 lang en weeg zo’n 40 kilo. Wel heb ik een grote rugvin, net als een haai. Mijn familie en vrienden leven maar op één plek op de wereld, in de ondiepe kustwateren van de Golf van California (Mexico).

Ik ben een zoogdier en moet af en toe naar boven zwemmen om lucht te happen.
Vroeger werd hier door mensen veel op garnalen gevist. Veel vaquita’s verdronken daarbij omdat ze verstrikt raakten in de visnetten en niet meer naar boven konden voor lucht. In 1993 is mijn leefgebied gelukkig een biosfeer-reservaat geworden en mag er niet zoveel meer worden gevist. Toch zijn we nog steeds in gevaar. De afgelopen 3 jaar zijn we meer dan de helft van onze familie kwijt geraakt. We zijn nog maar met 60 vaquita’s. Er worden nog steeds visnetten gevonden in ons gebied. De zeldzame Totoaba-vis zwemt hier ook in China maken ze daar graag medicijnen van, die niet eens werken. Maar als we niet beschermd worden kunnen we volgend jaar uitgestorven zijn!

Natuurorganisites proberen vissers over te halen om andere visnetten te gebruiken die wij beter kunnen “zien”. Deze netten weerkaatsen onze dolfijngeluiden zodat we weten waar ze zijn en er niet in zwemmen. De oude visnetten moeten dan verboden worden. Maar het beste zou natuurlijk zijn als er helemaal niet meer in onze buurt gevist werd. Teken deze petitite om ons te redden!