Walvispoep is big business
En walvissen poepen big. En dat is maar goed ook.
Walvispoep is heel voedzaam voor het plantaardig plankton, het fytoplankton. Er zit heel veel stikstof en super veel ijzer in walvispoep. Fytoplankton is heel belangrijk voor de aarde, omdat het net als het tropisch regenwoud, veel zuurstof produceert en veel CO2 opneemt. En dus heel belangrijk is in de strijd tegen klimaatverandering.
Een walvis die fytoplankton eet, zorgt met zijn poep dus uiteindelijk voor opname van veel CO2.
Ook slaan de dieren tijdens hun leven grote hoeveelheden CO2 op in hun lichamen: een grote walvis absorbeert gedurende zijn of haar leven gemiddeld zo’n 33.000 kg CO2. Dat staat gelijk aan 115 keer heen en weer vliegen naar Parijs.
Als een walvis sterft, zinkt zijn lichaam naar de zeebodem en daar blijft de in zijn lichaam vastgelegde CO2 voor lange tijd opgeslagen.
En dan is er nog de walvispomp: door het op en neer duiken van walvissen in zee worden verschillende lagen in zee beter gemengd. Vergelijk het met het werk van wormen in de grond.
We hebben dus veel walvissen nodig – en veel walvispoep. Dus moeten we ze beschermen en laten leven als tuiniers van de zee. Er zijn zelfs walvispoep ambassadeurs die de wereld vertellen over het belang van walvissen en hun poep.
Het aantal walvissen in de oceanen is erg verminderd door jacht in vroeger jaren.
Gelukkig is door bescherming, het aantal walvissen in de vorige eeuw weer toegenomen. Ooit zwommen er 200.000 blauwe vinvissen (de grootste walvissoort) rond in de oceaan bij Antarctica alleen. Nu zwemt er misschien nog niet eens een tiende hiervan over de hele wereld.
Stel dat er nog steeds miljoenen walvissen zouden rondzwemmen, dan zou klimaatverandering misschien wel een veel minder groot probleem zijn.
Helaas hebben walvissen nu nog steeds veel last van intensieve visserij, jacht, geluidsoverlast onder water, vervuiling (o.a. met plastic) en steeds meer schepen.
Een leuk feitje is dat walvispoep van potvissen gebruikt wordt voor het maken van parfum. De poep heet dan met een sjiek woord: ambergrijs. Als een potvis op de pot zit, zeg maar, dan poept hij dit ambergrijs. Als dit ambergrijs gedroogd wordt, ruikt het lekker. Het zorgt dat parfum langer blijft hangen en het versterkt andere geuren. Daarom is het zeer gewild. Maar ja, die poep is dus nog belangrijker voor de strijd tegen klimaatverandering.