Wat kun je doen met zeewier?

VOEDSEL

Omdat de zeeën steeds leger raken, omdat we met heel veel mensen zijn op deze wereld gaan wetenschappers op zoek naar alternatieven voor eiwitten. In Japan en Korea wordt veel zeewier gegeten en in Europa wordt het steeds populairder. Het kan als groente worden gegeten, en gebruikt als decoratie en als smaakmaker. In sushi worden strookjes roodwier (Nori) gebruikt. Japanse zoutjes worden vaak ook met wat zeewier bedekt om ze een pittige smaak te geven. Zeewierextracten worden in produkten gebruikt als vegetarisch bindmiddel of een voeding voor de kweek van bacteriën.

Zeewier is voor ons heel gezond. Het staat bekend om de hoge concentraties aan calcium, kalium en ijzer. Zeewier is rijk aan mineralen zoals jodium en calcium en sporenelementen. Het bevat gezonde eiwitten en de zo belangrijke Omega-vetzuren. (ja die in vis zitten, maar de vis haalt ze uit zeewier, dus waarom wij niet?) Kijk ook eens naar de pagina met lekkere zeewier-recepten!

ZEEWIERTEELT

De zee is het laatste grote ecosysteem van de wereld. Zij heeft veel van ons te verduren. We vissen haar leeg en op het land vervuilen we de boel zodanig dat de zee daar ook heel erg onder te lijden heeft. Het zou wijs zijn de lessen uit de landbouw op zee toe te passen, en ons vanaf het begin in te spannen voor een duurzame zeewierteelt. Zo is het belangrijk de locaties voor de teelt heel zorgvuldig te kiezen. Kwetsbare ecosystemen, zoals mangrovekusten en upwelling zones, waar voedselrijk water omhoog komt en de biodiversiteit soms duizelingwekkend is, moeten we ontzien. Het mooiste zou zijn om met zeewierteelt een deel van de nutriënten af te vangen die ten gevolge van menselijke activiteiten in de mariene omgeving terecht komen. Zo kunnen we misschien een deel van alle fofaten uit kunstmest en wasmiddelen terugwinnen die nu via rivieren de zee in stromen. Misschien kan de zeewierteelt ook een bijdrage leveren aan het tegengaan van de verzuring van de zeeën. Deze treedt op als gevolg van de opname van CO2 door de zeeën; door deze CO2 te binden kan zeewier deze verzuring enigszins temperen. En tenslotte; waar geteeld wordt, kan niet gevist worden en krijgen de vissen, zeepaardjes en andere zeedieren weer de kans om zich te herstellen. Zo kan zeewierteelt helpen de zee weer gezond te krijgen!

ZEEWIER ETEN: 5 redenen

 1. Zeewier: weinig calorieën, veel voedingsstoffen
  Slechts 30 calorieën per kopje, maar rijk aan calcium, jodium, magnesium, ijzer en de B-vitaminen. Zeewier is tevens een goede bron voor
  EPA, een omega 3 vetzuur, en thiamine en niacine.
 2. Zeewier en spijsvertering
  Japanse vrouwen hebben grote aantallen goede bacteriën in hun darmen. Hoe dat komt? Omdat ze veel zeewier eten! Het alginaat in zeewier zorgt voor bescherming van de darmwand, waardoor de spijsvertering langzamer gaat en voedingsstoffen beter kunnen worden opgenomen.
 3. Zeewier en detoxen
  Het eten van zeewier ondersteunt de verwijdering van toxinen en zware metalen uit je lichaam.
 4. Zeewier en gezond hart
  De langst levende mensen komen uit Okinawa (Japan), waar veel zeewier gegeten wordt. De vezels in zeewier helpen om de bloeddruk te verlagen en verminderen de kans op beroerte en hartaanvallen.
 5. Hoog jodium gehalte – goed voor de schildklier
  Jodium is noodzakelijk voor het goed functioneren van de schildklier, een orgaantje ter hoogte van het strottenhoofd, dat hormonen aanmaakt. Het is een vitaal orgaan: zonder de hormonen die de schildklier maakt, kunnen we niet leven.
  (Bron)

LICHAAMSVERZORGING

Zeewier: goed voor inwendig én uitwendig

Ook in verzorgingsproducten wordt zeewier gebruikt om haar voedingswaarde. Door de gunstige invloed van vitaminen, mineralen, anti-oxidanten en essentiële vetzuren, ondersteunt zeewier de gezondheid van de huid. Zeewier is van nature antiseptisch en heeft ontgiftende eigenschappen. Daarnaast bevordert het de toevoer van zuurstof naar de cellen.

STOF EN PLASTIC

Zeewier: speelgoed van zeewier?

De vraag naar plastic is naar verwachting over twintig jaar verdubbeld. Het meeste plastic wordt nog van aardolie gemaakt. Het kan ook van maïs of suikerriet, maar dat vergt landbouwgrond. Wageningse onderzoekers ontwikkelden een duurzaam alternatief door plastic te maken van verschillende soorten zeewier uit de Noordzee. In Amerika wordt geëxperimenteerd met bioplastic uit agar (rode zeewier).
Zeewier kan ook als basis dienen voor een veelheid van materialen, bijvoorbeeld als vervanging van katoen. Ook van zeewier wordt stof gemaakt. De stof van zeewier zou een goede werking hebben op de huid en wondjes helen en wordt daarom (vooralsnog) veel in medisch textiel gebruikt.

BOUW- EN ISOLATIEMATERIAAL

Zeewier: sterke huizen die lekker warm blijven!

In de zoektocht naar nieuwe duurzame manieren om te isoleren kwamen wij zeewierisolatie tegen. Maar het blijkt al lang te bestaan. Bij een verbouwing van een oude zeevaartschool tot studentenhuisvesting werd in de plafonds isolatie van zeewier gevonden. De oude school is bijna 100 jaar oud.
In Denemarken is het eerste huis gebouwd met zeewier. Zeewier kan 150 jaar lang mee en werd in het verleden ook als bouwmateriaal toegepast. Het is van nature schimmel- en ongedierte-werend, geeft een mooie, zachte gevel en een prettig binnenklimaat. Het heeft een negatieve CO2-voetafdruk.

MEST

Zeewier: groeien de plantjes goed van!

Zeewier aan compost toegevoegd, verrijkt deze enorm met zijn vele mineralen. Zeewier, rijk aan kaliumcarbonaat, kaliumchloride en spoor-mineralen, is van onschatbare waarde als een vochbehoudende meststof in de tuin. Menig professionele tuinier gebruikt het, aangezien het een organische meststof en biostimulans is zonder onkruid of ziektedragende sporen.

BRANDSTOF

Zeewier: groene energie?

Wetenschappers zijn op dit moment volop aan het onderzoeken om van zeewier echte groene energie te maken.
De Wageningen Universiteit startte in 2010 twee proeven in de Noordzee, waarbij zeewier gekweekt wordt voor omzetting in biogas.
Met de productie van zeewier op de Noordzee kan over tien tot twintig jaar evenveel duurzame energie worden geproduceerd als met windmolens in 2020. Dat zeggen onderzoekers van het Energieonderzoek Centrum Nederland over het Europese zeewier-project At Sea.